Дослідження прояву реакції вибору єдиноборців після виконання вправ з тенісними м’ячами - Романенко, В’ячеслав; Тропін, Юрій; Веретельникова, Наталія; Панов, Павло (Єдиноборства, 2023)
Мета: дослідити динаміку змін реакції вибору єдиноборців після виконання вправ з тенісними м’ячами. Матеріали і методи. У дослідженні використано наступні методи: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету та узагальнення передового практичного досвіду, психофізіологічні методи дослідження, методи математичної статистики. У дослідженні брали участь 21 єдиноборець, віком19,7±1,12 років. Із них: 73 % – кандидати у майстри спорту України, 27 % – майстри спорту України. Оцінку реакції вибору виконано з використанням тесту «Reaction RCHR», який було розроблено на кафедрі одноборств ХДАФК для планшетних персональних комп’ютерів. Особливістю запропонованого тесту є можливість отримання одночасно, як значень реакції вибору, так і значень ЧСС (частота серцевих скорочень) з використанням нагрудного датчика серцевого ритму (Bluetooth 4.0). Результат тесту включав наступні показники: середнє значення реакції вибору та ЧСС за тест, середні значення реакції вибору та ЧСС на першому, другому та третьому етапах (в кожному етапі по 10 спроб). Для дослідження динаміки змін прояву реакції вибору учасникам було запропоновано виконати завдання у наступній послідовності: 1. Тест для визначення реакції вибору; 2. Вправи з тенісними м’ячами (2 хвилини); 3. Тест для визначення реакції вибору. Результати: проведене дослідження показало, що у середньому результат проходження тесту після виконання вправ з тенісними м’ячами було покращено: перший етап – на 11 %, другий етап – на 7 %, третій етап – на 6 %. Значення ЧСС наприкінці тесту менш ніж на початку на 4,9 уд/хв (при першому виконанні тесту) та на 16,7 уд/хв (при другому виконанні тесту). Така реакція серцево-судинної системи є закономірною та обумовлена процесом відновлення досліджуваних єдиноборців після навантаження. Висновки. Встановлено, що виконання вправ з тенісними м’ячами позитивно впливають на прояв реакції вибору, що є підставою рекомендувати ці вправи для активізації механізмів керування спеціалізованими рухами єдиноборців. Оперативність та зручність тесту «Reaction RCHR» дозволяє його використовувати в якості експрес-контролю функціонального стану спортсмена.