Дослідження рівня прояву тривожності та сенсомоторних реакцій таеквондистів-юніорів - Романенко, В’ячеслав; Павлик , Олена; Байбіков , Максим; Веретельникова, Наталія (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити рівень особистісної, ситуативної тривожності та сенсомоторних реакцій таеквондистів-юніорів. Матеріал і методи. У науковому дослідженні приймали участь таеквондисти-юніори (15,3±0,14 років) спортивного клубу «Білий ведмідь», у кількості 17 спортсменів (кваліфікація: МС-3, КМС-14). Для диференційної оцінки рівня тривожності було використано методику Спілбергера-Ханіна. Методика Спілбергера-Ханіна є інформативним способом самооцінки рівня тривожності в даний момент (реактивна триаожність, як стан) і особистісної тривожності (як стійка характеристика людини). Для оцінки сенсомоторних реакцій використовувався інструментальний метод. Спеціалізовані тестові програми для планшетних комп’ютерів: визначення реакції вибору; оцінка короткочасної зорової пам’яті. Результати: вивчення взаємозв’язків між проявом реакції вибору та короткочасної зорової пам’яті у спортсменів, які приймали участь у дослідженні, з рівнем прояву їх ситуаційної тривожності показало наскільки одноборці володіють здібністю аналізувати свій психічний стан. Аналіз цих взаємозв’язків на першому тестуванні свідчить, що не всі спортсмени можуть точно оцінити свій особистий рівень ситуаційної тривожності. Так, для такого показника, як відсоток точних натискань статистично значимий взаємозв’язок склав r=0,18; для часу зорової реакції на візуальні сигнали при вимірюванні короткочасної зорової пам’яті r=0,44; для часу реакції вибору r=0,18. Причиною слабких статистично значимих взаємозв’язків є відсутність досвіду оцінки свого психічного стану спортсменами, які приймали участь у досліджені. Результати другого тестування, свідчать, що є статистичні значимі взаємозв’язки між рівнем прояву ситуаційної тривожності та психофізіологічними показниками. Так, для відсотку точних натискань r=0,66; для часу зорової реакції на візуальні сигнали при вимірюванні короткочасної зорової пам’яті r=0,76; для часу реакції вибору r=0,68. Висновки. Дослідження прояву тривожності має велике значення з точки зору оптимізації психологічної підготовки таеквондистів-юніорів. Визначенні показники особистісної та ситуативної тривожності та показники сенсомотрних реакцій. Так, рівень особистісної тривожності таеквондистів-юніорів склав 32,4±9,42 балів, рівень реактивної тривожності 33,9±6,93 балів. Вимірювання короткочасної зорової пам’яті та реакції вибору таеквондистів-юніорів на першому та другому тестуванні не мають статистично значимих розбіжностей між показниками (р>0,05). На підставі аналізу взаємозв’язків між досліджуваними показниками визначено, що використання одночасно методів оцінки рівня прояву тривожності та сенсомоторних реакцій дозволяє отримати об’єктивні дані, щодо характеристики ситуаційного психічного стану одноборця.