Порівняльний аналіз результатів виступів національної збірної команди України зі спортивної боротьби - Тропін , Юрій; Латишев, Микола; Рибак, Леонід; Бугайов, Максим (Єдиноборства, 2023)
Мета: провести порівняльний аналіз результатів виступів національної збірної команди України зі спортивної боротьби на європейських і світових змаганнях з 2001 по 2020 роки. Матеріал і методи. В дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; аналіз офіційних протоколів змагань; методи математичної статистики. Проаналізовано виступи спортсменів національної збірної України зі спортивної боротьби на чемпіонатах Європи, чемпіонатах світу та Олімпійських іграх з 2001 по 2020 роки. Підраховувалася кількість зароблених медалей, а також кількість золотих медалей і зайняте місце командою в медальному заліку. Для більш детального аналізу змагання були об’єднані в чотирирічні олімпійські цикли. Результати: проведений аналіз виступів збірної команди України зі спортивної боротьби на змаганнях європейського та світового рівня з 2001 по 2020 року показав, що найбільш результативними за кількістю завойованих медалей є 2015 рік (17 медалей), 2009 рік (16 медалей) і 2013 рік (15 медалей) . Визначено, що перші місця в неофіційному медальному заліку, частіше за інших, займали спортсмени національної збірної України в жіночій боротьбі, так команда ставала п’ять разів чемпіонами Європи в 2004, 2009, 2011, 2012, 2019 роках. Національна збірна України з вільної боротьби була чемпіонами Європи один раз – в 2005 році. Висновки. Порівняльний аналіз результатів показав, що найбільше кількість завойованих медалей у представників жіночої боротьби – 113 медалей, з них 34 золотих (30 % від всіх медалей); за тим у борців вільного стилю – 78 медалей, з них 10 золотих (13 %) і у борців греко-римського стилю – 56 медалей, з них 10 золотих (18 %). Виявлено, що найкращий результат за кількістю завойованих медалей спостерігається у жінок борчинь в олімпійському циклі 2009-2012 року – 28 медалей, у борців вільного стилю в олімпійському циклі 2005-2008 року – 22 медалі і у борців греко-римського стилю в олімпійському циклі 2013-2016 року – 15 медалей.