Аналіз результатів виступу збірної команди України з вільної боротьби напередодні Олімпійських ігор 2020 - Латишев, Микола; Поляничко, Олена; Юшина, Олена; Єретик, Анатолій; Барабаш, Ольга (Єдиноборства, 2020)
Мета: проаналізувати виступи спортсменів збірної команди України з вільної боротьби на офіційних міжнародних змаганнях за останні роки та скласти прогноз на майбутні Ігри XXXII Олімпіади 2020 в Токіо (Японія). Матеріал та методи. У роботі були використані такі загальноприйняті методи: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернету, аналіз офіційних протоколів змагань, методи математичної статистики; аналіз, синтез і моделювання окремих аспектів змагальної діяльності борців. Проаналізовано всі виступи спортсменів України на чемпіонатах Європи, чемпіонатах світу та Олімпійських іграх серед дорослих з 1993 по 2019 роки включно. Підраховувалася кількість здобутих медалей, а також кількість золотих медалей окремо. Для більш детального аналізу та прогнозування змагання були об’єднані на чотирирічні олімпійські цикли. Для статистичної обробки даних і графічного представлення результатів дослідження використовувалася програма MS Excel. Результати: аналіз результатів показує, що за роки незалежності борці завоювали 83 медалі на чемпіонатах Європи, з них 18 (21,7 %) золотих. Найбільш результативним є 1993 рік, і так само варто зазначити 1999 рік, коли було здобуто по 3 золотих медалі. У середньому за аналізований період виграно 3,1±1,6 медалей. Тільки у 2017 році спортсмени не змогли вибороти жодної медалі на чемпіонаті Європи. На чемпіонатах світу було завойовано 32 медалі, з них тільки 5 (15,6 %) золотих. Отже, спортсменами здобуто 1,5±0,9 медалі в середньому на кожному чемпіонаті світу. Борці вільного стилю завжди були учасниками Олімпійських ігор і на всіх Олімпійських іграх, крім останніх (в 2016 році), були виграні медалі. Висновки. Команда України з вільної боротьби за останні кілька олімпійських циклів знизила кількість представників на Іграх Олімпіад, що позначається на її результативності. Кількість завойованих медалей на чемпіонатах Європи знижується і в поточний олімпійський цикл завойовано лише 3 медалі. Коефіцієнт лінійної регресії, таким чином, негативний і становить –1,7 медалей за олімпійський цикл. Аналізуючи результати на чемпіонатах світу, можна свідчити, що кількість завойованих медалей зростає, виходячи на плато, і потім відбувається помітний спад до 2 медалей у поточному олімпійському циклі (2017–2020).