Показники змагальної діяльності висококваліфікованих борців різних вагових категорій - Тропін , Юрій; Луданов, Кирило; Галашко , Максим (Єдиноборства, 2020)
Мета: визначити особливості змагальної діяльності висококваліфікованих борців греко-римського стилю різних вагових категорій. Матеріал і методи. В дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та узагальнення передового практичного досвіду; хронометрування; аналіз протоколів і відеозаписів фінальних сутичок висококваліфікованих борців греко-римського стилю на чемпіонаті Європи 2019 року і чемпіонаті світу 2019 роки; методи математичної статистики; аналіз, синтез і моделювання окремих показників змагальної діяльності борців. Всього здійснено аналіз 58 фінальних сутичок (боротьба за перші і треті місця) висококваліфікованих борців греко-римського стилю. Вихідні дані виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації спортивної боротьби «United World Wrestling» (unitedworldwrestling.org). Результати: в результаті аналізу сучасної змагальної діяльності визначено, що в греко-римській боротьбі зберігається тенденція до спрощення техніки, підвищенню інтенсивності поєдинків, перемогу приносить в основному наступальна тактика. Відзначається збільшення використання простих однобальних і двухбальних технічних дій у борців всіх вагових категорій: в стійці - це виштовхування за килим (12,0 %) і звалювання збиванням або скручуванням (13,6 %), а в партері - перевороти накатом (27,2 %). Висновки. Аналіз змагальної діяльності висококваліфікованих борців різних вагових категорій показав, що найвища ефективність атаки в стійці спостерігалася у борців вагових категорії до 60 кг (85 %) і до 97 кг (90 %), а ефективність атаки в партері - у борців вагових категорії до 67 кг (67 %) і до 82 кг (67 %). Борці високого класу мають надійний захист, як в стійці (від 62 % до 100 %), так і в партері (від 67 % до 100 %). Найвища результативність в стійці спостерігається у борців легких вагових категорій - до 55 кг (4,00 бала) і до 60 кг (4,34 бала). Така ж ситуація і з результативністю в партері - у борців ваговій категорії до 63 кг (4,34 бала) вона більше.