Оцінка рівня спеціальної витривалості борців вільного стилю за допомогою тесту Купера - Голоха Валерій (Єдиноборства, 2023)
Мета: апробація експрес-методик з оцінки і аналізу основних показників підготовленості борців вільного стилю. Матеріал і методи. В дослідженні приймали участь 20 кваліфікованих борців вільного стилю 18-22 років. Із них 6 Майстрів спорту України (30 %), 8 – кандидатів в майстри спорту України (40 %) і 6 першорозрядників (30 %). Під час тестування використовувалася спеціальна комп’ютерна програма «Traning Load», нагрудний датчик серцевого ритму з підтримкою технології Bluetooth 4.0. Під час дослідження застосовувалися наступні методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичних літературних джерел, інструментальний метод, педагогічне тестування, методи математичної обробки отриманих даних. Результати: для оцінки спеціальної витривалості спортсменів був вибраний тест Купера на силову та координаційну витривалість. Під час виконання тесту спортсменами, а також під час відпочинку проводилося вимірювання частоти серцевих скорочень. Аналіз динаміки ЧСС показав, що до кінця тесту максимальні значення зросли і склали 186,2 уд/хв. Розподіл величини навантаження за зонами потужності, при виконанні тесту показав, що в середньому 50,66 % всього часу спортсмени знаходилися в зонах субмаксимального і максимального навантаження (18,77 % - в зоні максимального навантаження, 31,89 % - в анаеробній), що відповідає режиму спортивної сутички. Порівнювальний аналіз параметрів, які були отримані дозволив виявити недоліки в підготовці спортсменів і сформулювати практичні рекомендації стосовно їх усунення. Висновки. Завчасна і об’єктивна оцінка рівня підготовленості борців дозволяє своєчасно коригувати тренувальний процес та тим самим впливати на більш успішну змагальну діяльність. Можна рекомендувати використання тесту Купера для оперативного контролю підготовленості борців. Тест дозволяє достатньо швидко і успішно оцінювати та аналізувати функціональний стан спортсменів.