Особливості креативних здібностей спортсменів-єдиноборців та ліжників-гонщиків різної кваліфікації - Камаєв, Олег; Сидорова, Тетяна; Котляр, Сергій (Єдиноборства, 2024)
Мета: визначити особливості креативних здібностей спортсменів, які займаються спортивними єдиноборствами і лижників-гонщиків різної кваліфікації. Матеріал і методи. У дослідженні взяло участь 48 спортсменів. У тому числі 26 спортсменів тих, що тренуються в спортивних єдиноборствах - дзюдо, самбо, вільна і греко-римська боротьба, джиу-джитсу, карате. З них 8 спортсменів рівня майстра спорту, 5 - кандидатів в майстри спорту і 13 спортсменів першого розряду. З 22 спортсменів лижників-гонщиків в дослідженні взяло участь 11 спортсменів першого розряду, 5 майстрів спорту, 6-кандидатов в майстри спорту. Вік спортсменів склав від 18 до 23 років. Тренувальний стаж від 3 до 9 років. У роботі використані наступні методи дослідження: аналіз і узагальнення науково-методичної інформації, анкетування, педагогічне спостереження, тестування, педагогічний експеримент, математична статистика. Результати. В результаті аналізу проведених досліджень виявлено, що спортсмени високої спортивної кваліфікації мають достовірно високі показники по компонентах і рівні компетентності в порівнянні із спортсменами нижчої кваліфікації. Аналіз окремих показників креативності виявив ряд достовірних відмінностей як між цими спеціалізаціями, так і по кваліфікаційних рівнях (р<0,001-0,5). Висновки. Порівняльний аналіз рівня окремих компонентів креативності спортсменів показав, що у спортсменів високої кваліфікації підвищений рівень креативності проявляються в таких компонентах як творче мислення, оригінальність, уяву і, як наслідок, більш високий рівень загальної креативності. Відомості про рівень креативності особи, отримані за допомогою програми, що тестує можуть бути використані при відборі спортсменів з метою комплектування команди. Дані про рівень креативності рекомендуються до використання для оптимізації учбово-тренувального процесу, що передбачає підготовку не виконавця техніко-тактичних дій, а творчого рішення рухових завдань.