Аналіз та порівнювання часових показників у різноманітних варіантах кидку прогином в греко-римській боротьбі - Голоха Валерій (Єдиноборства, 2024)
Ця стаття відображає результати порівнювального аналізу часових показників в різних варіантах виконання кидку прогином в греко-римській боротьбі. Кидки прогином найбільша група прийомів, які мають 37 варіантів захватів спереду, збоку і ззаду з різноманітними способами виконання відриву суперника від килиму і поворотів грудьми до килима. Кидки прогином вимагають потужного захвату, швидкості та високої координації дій, наполегливості і рішучості. Мета: аналіз та порівняння часових показників в різних варіантах кидків прогином. Матеріал і методи: теоретичній аналіз науково-методичної літератури; педагогічне тестування; відеокомп’ютерний аналіз. В дослідженні була використана спеціальна комп’ютерна програма «Bio Calculations». В дослідженні приймали участь 10 висококваліфікованих борців у віці 18 – 24 роки. З них 4 Майстра спорту України, 1 – Заслужений Майстер спорту України, 5 кандидатів у майстри спорту. Результати: для аналізу техніки були відібрані три варіанти кидку прогином: кидок с захватом тулуба, кидок із захватом руки і тулуба, а також кидок з зашагуванням, як найбільш поширені в змагальній практиці. В ході дослідження визначені часові характеристики трьох вариантів кидку прогином, які дозволяють на підставі аналізу визначити недоліки в технічній підготовці спортсменів Висновки: на підставі аналізу науково-методичної літератури та узагальнення передового досвіду встановлено, що прийоми з групи кидків прогином являються найпоширенішими і відносяться до складних; визначено часові характеристики в трьох варіантах кидку прогином; на підставі аналізу часових характеристик визначені недоліки в технічній підготовці борців. В ході педагогічного тестування виявлено, що використання комп’ютерної програми «Bio Calculations» дозволяє виявляти недоліки в підготовці спортсменів.