Загальна структура координаційних здібностей юних тхеквондистів 12–14 років - Пашков, Ігор (Єдиноборства, 2024)
Мета: виявити найбільш значущі фактори та їх інформативність в загальній структурі координаційних здібностей юних тхеквондистів. Матеріал і методи. Дослідження проводилося в реальних умовах навчально-тренувального процесу юних тхеквондистів. В дослідженні прийняли участь діти, по 15 чоловік в контрольній та експериментальній групах, віком 12–14 років, які займаються в групах базової підготовки. Дослідження проводилися, на базі КДЮСШ №2, м. Харкова. В дослідженні використовувались наступні методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної літератури та мережі Інтернет, педагогічне спостереження, узагальнення практичного досвіду провідних тренерів, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Результати. Факторний аналіз здійснений на підставі даних змінних, які були отримані в результаті тестування які характеризують координаційну підготовленість юних тхеквондистів на етапі базової підготовки включають в себе: перший, генеральний фактор дорівнює 22,48%, це фактор який відображає зорову орієнтацію і здатність утримання статичної рівноваги; внесок другого фактору, здатність до диференціювання зусиль і перестроювання рухів дорівнює 17,4%, внесок третього фактору в структуру загальної координаційної підготовленості становить 12,85%, внесок четвертого фактору – (10,74%), внесок фактору узгодження рухів (9,18%), здатність до управління рухами в загальній структурі – (8,75%). Висновки: 1. Аналіз і узагальнення науково-методичної літератури і матеріалів мережі Internet дозволив встановити, що розвиток координаційних здібностей складає одну із стрижньових основ всього процесу підготовки юних тхеквондистів. Ще не дослідженими залишаються питання структури і взаємозв’язку компонентів координаційної підготовки юних тхеквондистів на етапі базової підготовки. 2. Аналіз структури показників виявив, що після проведення експерименту структура координаційної підготовки характеризується зменшенням кількості факторів в експериментальній групі у порівнянні з контрольною. Скорочення факторів свідчіть про оптимізацію системи координаційної підготовленості тхеквондистів експериментальної групи. 3. Виявлено, що структура показників координаційної підготовленості тхеквондистів експериментальної та контрольної груп, свідчить про наявність найбільш значущих ортогональних факторів які в значній мірі відображає зорову орієнтацію і здатність утримання статичної рівноваги та здатність до диференціювання зусиль і перестроювання рухів (здатність керувати своїми рухами, здатність, до частоти рухів).