Особливості та ефективність контратакуючих дій в єдиноборствах - Мунтян , Віктор (Єдиноборства, 2024)
Мета: розкрити особливості і обґрунтувати ефективність контратакуючих дій в єдиноборствах. Матеріал і методи: аналіз науково-методичної літератури; педагогічні спостереження; аналіз змагальної діяльності кваліфікованих спортсменів з рукопашного бою (n=46); синтез, узагальнення результатів; математична обробка статистичних та експериментальних даних. Результати: виділено основні чинники, що впливають на результативність змагальної діяльності, які обумовлені рівнем підготовленості конкретного спортсмена: спеціальної фізичної, технічної, тактичної, теоретичної і його рівнем психологічної стійкості і надійності. Відображено особливості виконання контратакуючих дій і обґрунтовано ефективність їх застосування. Ефективність застосування серій з ударів руками становить 72,1%. Ефективність комбінацій, що складаються з ударів руками і ногами, підсічок і ударів руками і / або ногами, а також з ударів з переходом на боротьбу (виконання кидків) становить 78,9%. Коефіцієнт ефективності контратак становить 0,61. З них: руками - 0,68, ногами - 0,43, комбінацій, що складаються з ударів руками, ногами і кидків - 0,55. Висновки: Ефективність контратакуючих дій слід розглядати через призму інтегрального рівня підготовленості спортсмена. Ефективність атакуючих, захисних і контратакують дій залежить значною мірою від біомеханічної структури виконання рухів, антропометричних даних та інших індивідуальних особливостей спортсменів. Під час виконання своєї атаки спортсмени не завжди готові до контратакуючих дій з боку суперників, часто нехтують захистом і, таким чином, дають їм можливість проводити результативні контрприйоми (зустрічні удари, удари у відповідь та кидки).