Особливості змагальної діяльності боксерок на чемпіонаті Європи 2023 року - Штанагей, Дмитро; Савенюк, Ангеліна (Єдиноборства, 2025)
Мета: проаналізувати змагальну діяльність боксерок на чемпіонаті Європи 2023 року та виявити динаміку техніко-тактичних дій протягом бою. Матеріал та методи дослідження. У дослідженні проаналізовано 12 фінальних поєдинків чемпіонату Європи з боксу серед жінок віком до 22 років (Будва, Чорногорія, 2023 року). Для аналізу техніко-тактичних дій використовували відеозаписи з офіційного каналу Міжнародної боксерської асоціації. Удари класифікувалися на бокові, хуки та прямі, а переміщення – на кроки та стрибки. Оцінювалися всі удари та значні переміщення тіла спортсменок для кожного раунду окремо, з обчисленням середніх значень і стандартних відхилень. Результати: у першому раунді боксерки виконали найбільшу кількість прямих ударів (26,6±10,7), тоді як у третьому раунді найвищою була кількість бокових ударів (25,9±8,4). Хуки залишалися стабільними протягом бою, із середніми значеннями в межах 10,3–11,8 ударів. Загальна кількість ударів спортсменок у відсотках становила: 34,3 % від загальної кількості ударів за бій у першому раунді, знизилася до 32,3% у другому та зросла до 33,4% у третьому, що може свідчити про зміну інтенсивності атак у фінальній фазі бою. Динаміка кількості переміщень була наступною: у першому раунді домінували кроки (53,7±12,3), що знизилися до 49,2±14,1 у другому та зросли до 54,3±16,7 у третьому. Кількість cтрибків залишалась відносно стабільною (33,5–35,1±11,2–13,7). Загальна кількість переміщень зменшувалася у другому раунді (83,9) та зростала до 87,9 у третьому, що свідчить про стратегічне планування дій спортсменок протягом змагань. Висновки. Результати демонструють зміну інтенсивності атакуючих і тактичних дій протягом бою. Найбільша кількість прямих ударів була у першому раунді, тоді як бокові удари переважали у третьому. Переміщення характеризувалися домінуванням кількості кроків із зниженням у другому раунді та відновленням у третьому. Загальна кількість ударів і переміщень досягала максимуму у першому раунді, знижувалася в середині бою й зростала наприкінці. Ці дані підкреслюють важливість стратегічного розподілу сил під час бою та адаптації до тактики суперника.