Аналіз змагальної діяльності висококваліфікованих борців греко-римського стилю - Пилипенко, Євген (Єдиноборства, 2025)
Мета. Провести аналіз змагальної діяльності висококваліфікованих борців греко-римського стилю. Матеріал та методи. Проведено аналіз 107 сутичок на чемпіонаті світу 2024 року по греко-римській боротьбі з не олімпійських вагових категорій (55 кг, 63 кг, 72 кг, 82 кг). Всього в досліджені взяло участь 92 борця. Оцінку змагальної діяльності здійснювала група експертів (n=3). Статистичний аналіз даних проведено з допомогою ліцензованих пакетів електронних таблиць Excel. Для категорійних даних результати були виражені в абсолютних числах та відсотках. Для порівняння показників змагальної діяльності борців використовувався t-критерій Стьюдента. Результати. Аналіз змагальної діяльності дозволив встановити, що борці найбільшу кількість балів отримали в партері за накати – 168 балів (19,58 % від всіх набраних балів) та кидки – 115 балів (13,41 %), а в стійкі за пасивність – 132 бали (15,38 %), виштовхування за килим – 75 балів (8,74 %) та звалювання – 72 бали (8,39 %). Кількість набраних балів з групи кидки зі стойки склало 152 бали (17,71 %). Спостерігається багато зупинок в сутички, у зв’язку з розглядом челленжів, покарань за порушення правил або пасивність та це негативно впливає на видовищність греко-римської боротьби. Визначено, що найбільша кількість набраних балів припадає на другу хвилину сутички – 360 балів (41,96 % від всіх набраних балів), а найменша кількість набраних балів припадає на шосту хвилину – 50 балів (5,83 %). Висновки. Проведено аналіз змагальної діяльності чемпіонату світу 2024 року по греко-римській боротьбі з не олімпійських вагових категорій. Виявлено, що кількість набраних балів у борців греко-римського стилю більше в стойці (60,26 %), ніж в партері (39,74 %) та технічних балів (68,53 %) більш отримано, ніж нетехнічних (31,47 %) й ця різниця має достовірність (р<0,05) в обох випадках. Встановлено, що борці часто проводять прості техніко-тактичні дії, які не призводять до ризику пропустити контрприйом. Визначено, що перший період є важливими в досягнення перемоги в сутички. Виявлено, що індекс успіху в стойці покращується з збільшенням вагової категорії борців, відповідно з зменшенням вагової категорії борців індекс успіху в партері знижується.