Аналіз змагальної діяльності каратистів високої кваліфікації - Вербовата, О.; Романенко, В. (Єдиноборства, 2024)
Мета: провести аналіз змагальної діяльності каратистів високої кваліфікації. Матеріал та методи. У дослідженні були використані такі методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; відеокомп’ютернийаналіз змагальної діяльності, методи математичної статистики. Усього було проаналізовано 20 двобіїв за медалі (Чемпіонат Європи 2022 року, Туреччина) у різних вагових категоріях. Результати: аналіз науково-методичної інформації та узагальнення передового практичного досвіду показали, що дослідження змагальної діяльності є обов’язковим етапом у підготовці спортсменів до змагань. Необхідність аналізу виступів провідних спортсменів світу дозволяє підкреслити найефективніші дії, техніку та адаптувати її під виконання певним спортсменом, щоб досягти успіху. За результатами дослідження було виявлено, що з усіх отриманих покарань спортсмени найчастіше отримують покарання за утримання суперника руками (33,3 %), пасивне ведення двобію (23,2 %), вихід за межі майданчика (15,9 %) та штовхання (14,5 %), ніж за небезпечну, неконтрольовану чи заборонену техніку, імітацію атак головою, ліктями, колінами, відкритими долонями або нехтування захистом, що дорівнює 0 %. Проте було зафіксовано наступні покарання: непокора командам рефері або розмови (7,3 %), перевищення контакту (2,9%) та симуляція травм (1,5 %). А серед усього розмаїття техніки найбільш поширеними є удари руками gyaku dzuki (29,1 %) й oi dzuki (15,8 %) та удари ногами mawashi geri (30,3 %), ura mawashi geri (8,7 %). Ще на змаганнях були виконані наступні техніки: удар рукою uraken (0,6 %), удари ногами yoko geri (4,2 %), ushiro ura mawashi geri (1,0 %), ushiro geri (0,2 %), комбінації ударів руками з двох ударів gyaku dzuki (2,5 %), oi dzuki, gyaku dzuki (5,0%) та gyaku dzuki, oi dzuki (0,4%), кидки з добиванням (2,3 %). Також в процесі дослідження було встановлено часові інтервали, на протязі яких каратист виконує найбільшу кількість активних техніко-тактичних дій. А саме було визначено, що 39,5 % спортсменів виконують активні техніко-тактичні дії в перші 30 секунд двобію, 63,2 % від 30 до 60 секунд, 89,5 % від 60 до 150 секунд та 92,1 % виконують техніко-тактичні дії в межах 150-180 секунд. Висновки. Під час аналізу науково-методичної інформації та узагальнення передового досвіду було визначено, що дослідження змагальної діяльності є обов’язковим етапом у підготовці спортсменів до змагань. На підставі аналізу змагальної діяльності визначено, варіативність техніки, якою володіють висококваліфіковані каратисти та встановлено, що найчастіше спортсмени виконують удари руками gyaku dzuki (29,1 %) й oi dzuki (15,8 %) та удари ногами mawashi geri (30,3 %) та ura mawashi geri (8,7 %). Визначено, що найбільш поширені покарання, які отримують спортсмени – це зауваження за утримання суперника, вихід за межі майданчика, пасивне ведення двобію та штовхання. Також було виявлено, що найбільшу активність спортсмени проявляють у 60-150 (89,5 %) та 150-180 (92,1 %) секундах поєдинку, а найменшу в 0-30 (39,5 %)