Вплив вправ швидкісно-силової спрямованості в тренувальному процесі кваліфікованих борців - Коробейніков, Г.; Тропін, Ю.; Перевозник, В.; Бочкарев, С.; Катихін, В. (Єдиноборства, 2024)
Мета: розробити комплекси вправ швидкісно-силової спрямованості та експериментально обґрунтувати їх вплив в тренувальному процесі кваліфікованих борців вільного стилю. Матеріал та методи. Для вирішення завдань дослідження використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету і узагальнення передового практичного досвіду, педагогічне тестування; хронометрування; педагогічний експеримент, методи математичної статистики. В педагогічному експерименті взяли участь 20 кваліфікованих борців вільного стилю, віком 17-19 років. Спортсмени були розділені на дві групи: контрольну (n=10) та експериментальну (n=10). Педагогічний експеримент тривав два місяці. Контрольна група займалася за навчальної програми для ДЮСШ, а у борців експериментальної групи в тренувальному процесі застосовувалися розроблені комплекси вправ. Результати: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету і узагальнення провідного практичного досвіду показує, що рівень розвитку швидкісно-силової підготовленості борця грає велике значення під час виконання різноманітних техніко-тактичних дій. Розроблено комплекси вправ для розвитку швидкісно-силових якостей кваліфікованих борців вільного стилю та їх ефективність була апробована в педагогічному експерименті, який тривав два місяця. На початку експерименту контрольні показники швидкісно-силової підготовленості між контрольною та експериментальної групами за t-критеріям Стьюдента не виявили достовірно значущих відмінностей (р>0,05, значення t коливається від 0,34 до 0,75). Наприкінці експерименту показники швидкісно-силової підготовленості у борців експериментальної групи достовірно вище (p<0,05), маже, в усіх тестах. Крім тестів «10 кидків підворотом партнера» та «10 кидків прогином партнера» результати теж кращі у борців експериментальної групи, але вони не достовірні (р>0,05), це пояснюється тим, що ці вправи на тренуваннях в великому обсязі виконували всі спортсмени, вони пов`язані з вдосконаленням техніки боротьби. Висновки. Отримані дані свідчать, що у кваліфікованих борців контрольної групи наприкінці педагогічного експерименту при тестуванні швидкісно-силових якостей спостерігалися поліпшення в тестах від 0,9 % до 4,1 %, а у спортсменів експериментальної групи покращення результатів наприкінці педагогічного експерименту значно вищі – від 4,2 % до 26,6 %.