Особливості змагальної діяльності в різних видах єдиноборств - Пирог, Ю. (Єдиноборства, 2024)
Мета: на основі аналізу науково-методичної інформації та мережі Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду встановити особливості змагальної діяльності в різних видах єдиноборств. Матеріал та методи. Для встановлення особливостей змагальної діяльності в різних видах єдиноборств використовувався такі методи дослідження: аналіз науково-методичної інформації та мереж Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду. Результати: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету та узагальнення передового практичного досвіду дозволив визначити, що проблема вивчення змагальної діяльності в єдиноборствах є однією з найактуальніших. У сучасних єдиноборствах змагальна боротьба дедалі більше загострюється, зростає політична, соціальна та економічна значущість спортивних досягнень, провідного значення набувають питання наукового обґрунтування й удосконалення управління підготовкою спортсменів. Успішне й ефективне управління спортивною підготовкою неможливе без обґрунтованого аналізу сучасної змагальної діяльності. Встановлено, що для підготовки єдиноборців високого класу важливо своєчасно інформувати спортсменів і тренерів про перспективні напрямки розвитку виду спорту. При цьому актуальним є аналіз змагальної діяльності провідних єдиноборців сучасності та збірних команд. Висновки. Результати дослідження показали, що аналіз змагальної діяльності проводився: з метою визначення особливостей сучасної змагальної діяльності; для встановлення різних параметрів та основних техніко-тактичних дій, які найчастіше використовуються; для оцінки сильних й слабких сторін підготовленості спортсменів; для модулювання майстерності сильніших єдиноборців світу; прогнозування майбутніх спортивних результатів на змаганнях тощо. Проведене дослідження дає можливість стверджувати, що для вдосконалення тренувального процесу спортсменів в єдиноборствах треба використовувати аналіз сучасної змагальної діяльності.