Особливості прояву сенсомоторних реакцій таеквондистів різного віку та кваліфікації - Романенко, В’ячеслав; Тропін, Юрій; Шандригось, Віктор (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити особливості прояву сенсомоторних реакцій таеквондистів різного віку та кваліфікації. Матеріал та методи. У даному досліджені використані наступні методи: теоретичний аналіз і узагальнення наукової та методичної літератури; педагогічне спостереження; інструментальний метод; математико-статистичні методи дослідження. У досліджені приймали участь три групи таекводистів різного віку та кваліфікації, представники КДЮСШ «Вулкан» Черкаської міської ради, відділення таеквон-до (n=42). Усі спортсмени були розділені на три групи: перша група 7,5±0,14 років (n=14, 8-6 Gup), друга група 10,1±0,23 років (n=14, 5-3 Gup), третя група 13,4±0,28 років (n=14, 2 Gup - 1 Dan). Результати: на основі аналізу науково-методичної інформації, джерел Інтернету і узагальнення передового практичного досвіду було виявлено, що об'єктивними критеріями поточного функціонального стану ЦНС є показники сенсомоторних реакцій різного ступеня складності. Час сенсомоторних реакцій одна із найпростіших, доступних й водночас досить точних нейрофізіологічних показників, які відбивають динаміку швидкості нервових процесів та його перемикання, моторну координацію, загальну працездатність і активність ЦНС у спортсменів різного віку. Для визначення рівня прояву сенсомоторних реакцій було використано комплекс спеціальних програм для планшетних комп’ютерів під керівництвом iOS. Були отримані результати сенсомоторних реакцій спортсменів, що досліджувались за такими тестами: TestSTMemory (об’єму сприйняття та час тривалості тесту); Reaction SM Dual (кількість натискань правою та лівою рукою); Reaction RC (різниця в кількості натискань під впливом збиваючих сигналів та без них правою та лівою рукою); Reaction RMO (час реакції на об’єкт, який рухається); Size test (час реакції на зміну величини об’єкту); TappingPro (кількість та тривалість натискань при виконанні тесту). Висновки. Встановлено, що рівень складних сенсомоторних реакцій має велике практичне значення для єдиноборців. Високий рівень прояву сенсомоторних реакцій дозволяє швидше оволодіти техніко-тактичними діями, ефективно вирішувати поставлені завдання в змагальному двобої. Згідно результатів проведеного дослідження, спортсмени, які є старші за віком та вищі за кваліфікацією мають більш розвинуті (р<0,05) сенсомоторні реакції, що обумовлено, як фізіологічними віковими змінами, так і завданнями, які єдиноборці вирішують в ході тренувальної та змагальної діяльності. Аналіз результатів дослідження дозволив визначити деякі особливості прояву сенсомоторних реакцій. Так, спортсмени 9-11 років показали статистично достовірне (р<0,05) покращення результатів в порівнянні зі спортсменами 7-8 років переважно в тестах, які характеризують прояв швидкісних та координаційних здібностей. Спортсмени 12-14 років показали статистично достовірне (р<0,05) покращення результатів в порівнянні зі спортсменами 9-11 років переважно в тестах, які характеризують прояв координаційних здібностей та специфічних сприйнять. Динаміка зазначених змін є відображенням спрямованості тренувального процесу в групах таеквондистів, які приймали участь у досліджені.