Функціональний стан кваліфікованих борців на етапі спеціалізованої базової підготовки - Коробейніков, Георгій; Данько, Тарас; Коханевич, Анатолій (Єдиноборства, 2023)
Мета: дослідити функціональний стан кваліфікованих борців на етапі спеціалізованої базової підготовки. Матеріал и методи. У досліджені було обстежено 31 кваліфікований борець греко-римського стилю (КМС та МС України), віком 14-16 років, вихованці спортивного клубу з боротьби міста Кременчука. Для оцінки функціонального стану використовували кардіомонітор з аналізом ЕКГ «Фазаграф», біоімпедансометрію встановлювали за допомогою монітору складу тіла «Omron BF511» та апаратно-програмний психодіагностичний комплекс «Мультипсихометр-05». Результати: встановлено, що функціональний стан кваліфікованих борців греко-римського стилю на етапі спеціалізованої базової підготовки визначається комплексним обстеженням морфо-функціональних, вегетативних та психомоторних характеристик організму спортсмена. Завдяки результатам дослідження було отримано такі показники: індекс маси тіла спортсменів, відсоток жирової та м’язової маси тіла спортсменів; ЧСС, середню тривалість RR інтервалів ЕКГ, середнє квадратичне відхилення RR інтервалів ЕКГ, індекс напруження за Баєвським (Stress index); точність, стабільність, збудження, тренд за збудженням (за тестом балансу нервових процесів); динамічність, пропускна здатність, гранична швидкість, імпульсивність (за тестом функціональної рухливості нервових процесів). Висновки. Результати проведеного дослідження показали, що наявність достовірно знижених значень показнику середнього квадратичного відхилення RR інтервалів ЕКГ у спортсменів із високим рівнем напруження системи регуляції ритму серця є відображенням зростання ступеня напруження автономної регуляції ритму серця, із переважанням симпатичної ланки. Високе напруження системи регуляції ритму серця призводить до збудження нервової системи у кваліфікованих борців греко-римського стилю. Напруження регуляції ритму серця призводить до збільшення імпульсивних, не керованих рухів, що впливає на зростання швидкості переробки зорової інформації у кваліфікованих борців.