Взаємозв'язок показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості боксерів 14-15 років - Кулаков, Богдан; Поляничко, Олена; Єретик , Анатолій (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити взаємозв'язок між показниками загальної та спеціальної фізичної підготовленості боксері 14-15 років в. Матеріал і методи. Для оцінки загальної та спеціальної фізичної підготовленості були відібрані тести, що дозволяють всебічно вивчити рівень розвитку фізичних якостей боксера на етапі спеціалізованої підготовки. У дослідженні прийняли участь 22 хлопці віком 14-15 років. Кваліфікація боксерів – 1 розряд, кандидати у майстри спорту. Результати: аналіз статистичної обробки показав, що у тесті біг 100 м результат склав 14,1±1,1 с; а рівень витривалості, оцінений тестом біг 3000 метрів с урахуванням часу склав 11 хв 36 с. Сила ніг вимірювалася за рахунок тесту стрибок у довжину з місця, результат склав 188,2±12,1 см. Тестування на силу рук показало наступні результати: у тесті згинання-розгинання рук в упорі лежачи за 30 с в середньому боксери виконують 23,6 разів, а підтягування за 30 с в середньому 12,5 разів. За 1 хв в середньому боксери виконали 119,6 стрибків через скакалку. Кистьова динамометрія склала 34,7±2,5 кг – провідна рука та 30,4±3,5 кг – не провідна рука. Коефіцієнт варіації найменший при виконанні бігових вправ 3,5-3,8 %. Найбільший при виконанні силових вправ 11-13 % та при вимірюванні швидкості – 15 % (стрибки через скакалку). Аналіз взаємозв’язків серед показників більш підготовлених боксерів показав, що найбільша тісно зв’язку між результатами тестування у вправах нанесення ударів за 15 с правою та нанесення ударів за 5 с правою (r=0,84) та нанесення ударів за 15 с лівою (r=0,75). Також достатньо високій взаємозв’язок між нанесення ударів за 5 с правою та нанесення ударів за 15 с лівою – 0,71. Найбільші взаємозв’язки між показника менш підготовлених спортсменів виявлені між результатами у тесті згинання-розгинання рук в упорі лежачи за 30 с та підтягування за 30 с (r=0,61); стрибок у довжину з місця (r=0,52). Між результатами у тесті підтягування за 30 с та результатами стрибок у довжину з місця виявлено середній взаємозв’язок (r=0,49). Результати у тесті згинання-розгинання рук в упорі лежачи за 30 с корелюють з результатами у тесті штовхання ядра правою рукою (r=0,49) та нанесення ударів за 15 с правою (r=0,43). Отже, більшість тісних взаємозв’язків виявлено між показниками загальної фізичної підготовленості. Висновки. Було визначенно рівень показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості боксерів 14-15 років. Порівнюючи взаємозв’язки між результатами більш та менш підготовлених боксерів 14-15 років, можна констатувати, що спортсмени з більш високім рівнем фізичної підготовленості мають більш вагомі взаємозв’язки з показниками спеціальної фізичної підготовленості.