Значимість морфо-функціональних показників в оцінці перспективності спортсменів, що спеціалізуються в національних видах боротьби - Сафарова, Ділбар; Бобомуродов, Норпулат; Мірзабеков, І.А. (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити значимість морфо-функціональних показників в оцінці перспективності спортсменів, що спеціалізуються в національних видах боротьби. Матеріал та методи. Для вирішення поставлених завдань та перевірки вихідних припущень використано комплекс педагогічних та медико-біологічних методів досліджень. Для оцінки фізичного розвитку використано морфологічні методи, зокрема, на основі антропометричних методів дослідження проведено порівняльну оцінку статури борців з урахуванням вагової категорії. Результати отриманих досліджень опрацьовано методами математичної статистики з обчисленням ступеня достовірності, середнього квадратичного відхилення, передбачено використання кореляційного аналізу. Результати: встановлено, що в обстежених спортсменів, які займаються боротьбою турон не знайдено відмінностей у довжині гомілки та передпліччя. В даному випадку як довжина гомілки, так і довжина передпліччя не залежить від вагової категорії і цей факт можна враховувати при спортивному відборі в боротьбі турон. Винятки склали довжина плеча та передпліччя важковаговиків, для яких довжина плечей є превалюючою, у той час як величина довжини передпліччя відзначається як коротка. Крім того, довжина стегна у борців легкої ваги – 48,0±2,0 см, у туроністів середньої ваги – 45,9±3,0 см та у важковаговиків – 47,3±3,4 см. Величина довжини ноги туроністів варіюється у міру зростання вагової категорії. Так, у спортсменів легковаговиків і середньоваговиків ця ознака відрізняється незначно, а у важковаговиків у цій ознаки спостерігаються чіткі відмінності. Цей факт свідчить про те, що дані пропорції тіла, мабуть, мають найбільший вплив не тільки на вибір технічних дій, але і на структуру їх виконання. Висновки. Виділено перспективну групу борців юнацького віку, функціональний стан яких характеризується високими значеннями PWC-170 та показниками МПК. Цю групу спортсменів можна рекомендувати для участі у змаганнях міжнародного рівня. Для вивчення відмінностей статури в досліджуваній групі оцінювалися як тотальні, так і парціальні розміри туроністів різних вагових категорій. Щоб скласти загальну морфологічну картину борця-туроніста в якості інтегративних антропометричних ознак можна виділити: довжину і масу тіла, охоплення грудної клітки, довжину і обхват гомілки і передпліччя, довжину тулуба. Таким чином, індивідуальні антропометричні ознаки можуть впливати на прояви спеціальних рухових якостей борців.