Дослідження показників виступу на змаганнях різного рангу дзюдоїстів вагової категорії до 55 кг впродовж п’яти років - Чоботько, Маргарита; Чоботько, Ігор; Бойченко, Наталя (Єдиноборства, 2023)
Мета: проаналізувати результати виступу на змаганнях різного рангу дзюдоїстів вагової категорії до 55 кг впродовж п’яти років. Матеріал і методи. Під час аналізу вивчення даного напрямку дослідження застосовувались наступні методи: теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної літератури опитування, аналіз протоколів змагальної діяльності. Аналіз протоколів змагань проводився з метою визначення обсягу та ефективності змагальної діяльності, визначення всеукраїнської та світового рейтингу спортсмена, визначення найсильніших спортсменів з дзюдо, спортивного результату. Були проаналізовані протоколи: чемпіонатів України; Кубків України; чемпіонатів Європи; чемпіонатів світу; Кубків Європи та Великого шолому з дзюдо на 2017-2021 роки. Результати: проаналізовані результати показників виступів 51 спортсмена, які виступали з 2017 року (ЧУ-18) у ваговій категорії 55 кг та взяли участь у 65-ти змаганнях з них 22 змагання чемпіонатів та Кубків України й 43-х змаганнях міжнародних чемпіонатів та Кубків Європи за час своєї спортивної кар'єри. За результатами виступів проаналізовано наступні показники дзюдоїстів за виступами їх на змаганнях: результатів виступу дзюдоїстів на змаганнях різних рангів в Україні; результати виступів дзюдоїстів на змаганнях закордоном; кількість дзюдоїстів, які продовжили свою кар'єру в кадетському, юніорському, молодіжному ,а дорослому віці окремо; перехід дзюдоїстів в інші вагові категорії; підвищення спортивного звання з роками. За 5 років більше половини дзюдоїстів (70,6%) завершили свою спортивну кар'єру. Продовжують виступати на змаганнях різних рангів по теперішній час 15 з 51 дзюдоїстів. По співвідношенню дзюдоїстів які брали участь у змаганнях та дзюдоїстів які стали призерами та переможцями спостерігається тенденція покращення з роками. За 5 років виступали у змаганнях різного рангу за кордоном 14 дзюдоїстів, 2017 р - 8 спортсменів (1 призер – 12,5 %), 2018 р - 13 дзюдоїстів (2 призера – 15,4 %), 2019 р - 7 спортсменів з них (2 призера – 28,6 %), 2020 р - 1 дзюдоїст і (1 призер – 100 %), 2021 р - 4 дзюдоїсти з них (1 призер – 25 %). Висновки. Отже за 5 років виступу дзюдоїстів починаючи з кадетів спостерігається тенденція до зменшення кількості учасників але спостерігається більш якісний виступ дзюдоїстів які залишились на змаганнях в Україні. У закордонних змаганнях спостерігається також тенденція до збільшення якісних показників виступу дзюдоїстів, це відбувається за рахунок набуття змагального досвіду. У дзюдоїстів, які стрімко переходять в іншу вагову категорію результат може проявлятися в більш дорослому віці. Дзюдоїсти, які зазнають незначних змін при переході в інші вагові категорії мають результат більш стабільний.