Стан і перспективи розвитку вільної боротьби в Україні - Шандригось, Віктор; Блажейко, Андрій; Латишев, Микола (Єдиноборства, 2023)
Мета: проаналізувати стан вільної боротьби в Україні і визначити шляхи для подальшого розвитку цього виду спорту. Матеріал і методи. У дослідженні були використані наступні загальноприйняті методи: аналіз науково-методичної літератури та джерел інтернету; аналіз офіційних документів; методи математичної статистики. Проаналізовано виступи спортсменів збірної команди України з вільної боротьби в офіційних змаганнях, статистичні матеріали Міністерства молоді та спорту України, Асоціації спортивної боротьби України. Результати: аналіз виступів на офіційних міжнародних змаганнях виявив, що збірна команда України з вільної боротьби завжди претендувала на медалі офіційних міжнародних змагань і за роки незалежності завоювала 202 медалі на чемпіонатах Європи, 78 – на чемпіонатах світу і 12 медалей на Олімпійських іграх, що свідчить про конкурентоспроможність українських спортсменів на міжнародній арені. Розвитком вільної боротьби в Україні за безпосередньої участі Міністерства молоді і спорту України займається Асоціація спортивної боротьби України, яка є членом Міжнародної федерації «Об’єднаний світ боротьби» UWW. В Україні не вистачає сучасної, якісної та доступної спортивної інфраструктури, яка є основою для занять вільною боротьбою. Це є проблемою виду спорту, яка накопичувалася роками та суттєво гальмує його розвиток. Основними суб’єктами розвитку вільної боротьби в Україні є ДЮСШ, СДЮШОР, ШВСМ та спеціалізовані спортивні заклади, що фінансуються як з державного бюджету, так і з місцевих бюджетів та забезпечують формування олімпійського резерву. До систематичних занять вільною боротьбою в Україні залучено 22732 особи, з яких основна частка припадає на учнів ДЮСШ, СДЮШОР – 73,72 %. У ДЮСШ і СДЮСШОР функціонує 233 відділення (1659 навчальних груп різної кваліфікації) з вільної боротьби. Встановлено, що за останній рік скоротилась кількість відділень по ДЮСШ і СДЮСШОР, проте, зросла кількість навчальних груп. Заняття вільною боротьбою проводили 884 працівника, з яких навчально-тренувальний процес у ДЮСШ і СДЮСШОР здійснювало 723 (81,7 %) тренера з них: штатних тренерів – 487 осіб, з яких 325 (66,74 % ) мають тренерську кваліфікаційну категорію. Виявлено, що із загальної кількості тренерів, що входять в штат, 64,68 % становлять особи у віці 30-60 років, молодь до 30 років складає 18,89 % і 16,43 % - це фахівці 60 років і старше, що свідчить про потребу у залученні молодих тренерів для занять вільною боротьбою. Система спортивних змагань з вільної боротьби в Україні обумовлюється Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, який формується виходячи з міжнародного календаря UWW і містить офіційні змагання (відбіркові на міжнародні змагання) серед усіх вікових груп, навчально-тренувальні збори, відомчі змагання, турніри різних рангів серед усіх вікових груп. Висновки. Проаналізувавши стан вільної боротьби в Україні, з метою удосконалення організаційно-управлінської структури, інфраструктури, підвищення рівня охоплення населення для занять вільною боротьбою, покращення кадрового, матеріально-технічного забезпечення і удосконалення системи спортивних змагань з вільної боротьби, нами було визначено ряд першочергових завдань, що уже реалізуються.