Аналіз змагальної діяльності висококваліфікованих борців на чемпіонаті Європи 2023 р - Володченко, О. (Єдиноборства, 2023)
Мета: провести аналіз змагальної діяльності висококваліфікованих борців на чемпіонаті Європи 2023 р. Матеріал та методи. Для вирішення завдань дослідження використовувалися такі методи: аналіз науково-методичної інформації та мереж Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду, аналіз протоколів та відеозаписів, метод математичної статистики. Всього було проаналізовано 49 виграшних сутичок (боротьба за перше та третє місця й зустрічі між фіналістами та спортсменами які зайняли треті місця) на чемпіонаті Європи 2023 року з греко-римської боротьби в Загребі (Хорватія). Результати: на основі аналізу змагальної діяльності було виділено 10 основних техніко-тактичних дій, які найчастіше використовуються висококваліфікованими борцями греко-римського стилю: перевороти накатом – 39 разів (36,1 % від всіх техніко-тактичних дій); перевороти захопленням руки і голови – 4 рази (3,7 %); кидки заднім поясом – 15 разів (13,9 %); контрприйоми – 3 рази (2,8 %); переведення в партер – 5 разів (4,6 %); кидки підворотом – 2 рази (1,9 %); кидки прогином – 2 рази (1,9 %); звалювання – 9 разів (8,3 %); виштовхування за килим – 22 разів (20,3 %); контрприйоми – 7 разів (6,5 %). 23,7 % проаналізованих сутичок закінчились з достроковою перемогою одного із борців. Найбільша кількість дострокових виграних сутичок спостерігалась у борців вагової категорії 55 кг – 4 (80 % від всіх поєдинків). В вагових категоріях 67 кг та 87 кг дострокових перемог не було. Аналіз результативності техніки показала, що борці високого класу використовують найчастіше 2-бальні техніко-тактичні дії, потім 1-бальні та 4-бальні техніко-тактичні дії. В великій кількості сутичок результат вирішувався оцінкою за пасивність одного із борців. Висновки. Визначено, що борці високої кваліфікації проводять більшу кількість техніко-тактичних дій в партері (56,5 %), ніж в стійці (43,5 %). Найбільш застосованою техніко-тактичною дією в партері була переворот накатом, а в стійці – виштовхування за килим. Найменш: в партері – контрприйом, а в стійці – кидки підворотом та прогином. Зазначено, що найбільшу кількість техніко-тактичних дій проводять борці легких вагових категорій 55 кг (23 прийоми) та 60 кг (15 прийомів), а найменшу – борці середніх вагових категорій 77 кг (5 прийомів) та 87 кг (6 прийомів).