Формування та основні напрямки розвитку грепплінгу в Україні - Ворона , Віта; Скрипка, Ірина (Єдиноборства, 2023)
Мета: виявити суспільно-історичні засади формування та основні напрямки розвитку грепплінгу в Україні. Матеріал і методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз літературних і інформаційних цифрових джерел, нормативних документів; історичний метод; метод аналогій; системний аналіз; порівняльно-історичний метод. Результати: проведено аналіз літературних джерел і нормативних документів щодо умов формування і розвитку грепплінгу в Україні. З’ясовано, що за останнє десятиліття офіційно було визнано видами спорту такі єдиноборства як кіокушинкайкан карате, кікбоксинг ВТКА, змішані єдиноборства (ММА), українська боротьба на поясах, рукопаш гопак, таеквон-до, пляжна боротьба. Серед визнаних видів спорту з 2017 року перебуває і грепплінг. Формування і розвиток грепплінгу в Україні безпосередньо пов’язані з діяльністю Федерації панкратіону України. Головним чином завдяки цій організації була створена федерація грепплінгу України. За останні роки була сформована потужна Національна збірна команда з грепплінг, яка на сьогодні налічую 64 особи. Розроблення нормативної документації з виду спорту забезпечило проведення змагань і відкриття відділень з грепплінгу в дитячих юнацьких спортивних школах. Заплановане фінансування навчально-тренувальних зборів і змагань на 2021 рік зросло майже в три рази порівняно з 2020 роком. Висновки. Визначено наступні основні суспільно-історичні засадами формування і розвитку грепплінгу як виду спорту в Україні: активний розвиток даного виду спорту у світі; активна діяльність міжнародних організацій, таких як Submission Fighting World Federation, United World Wrestling, NAGA, Grapplers Quest, International Amateur Wrestling Federation, International Federation of Associated Wrestling Styles та інших; створення Федерації панкратіону України і включення грепплінгу як аматорської дисципліни у програму змагань з панкратіону; тісне співробітництво Федерації грепплінгу України з Міжнародною організацією UWW; створення федерації грепплінгу в Україні і її осередків. Серед основних напрямів розвитку грепплінгу в Україні слід відмітити змагальну діяльність та освітню сферу. Про розвиток грепплінгу свідчить і зростання фінансової підтримки з боку держави.