Зв'язок когнітивних функцій із спеціальною працездатністю кваліфікованих боксерів - Коробейникова, Леся; Тропін , Юрій; Коробейніков, Георгій; Шенпен, Го (Єдиноборства, 2023)
Мета: встановити зв'язок когнітивних функцій із спеціальною працездатністю кваліфікованих боксерів. Матеріал і методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; хронодинамометрія; психофізіологічні методи дослідження; методи математичної статистики. Було обстежено 26 кваліфікованих боксерів, віком 18-24 років. За індексом креатинфосфатної працездатності усіх боксерів було розподілено на дві умовні групи. Перша група із високим рівнем працездатності (від 200 та вище ум. од.) та група із низьким рівнем спеціальної працездатності (нижче 200 ум. од.). До першою групи потрапило 12 осіб, до другої – 14 спортсменів. Результати: на основі аналізу науково-методичної інформації, джерел Інтернет і узагальнення передового практичного досвіду було встановлено, що структура спортивних єдиноборств, і особливо боксу, характеризується синхронізацією між сприйняттям та переробкою зовнішньої інформації із моторною реалізацією в ході боксерського двобою. Для ефективного сприйняття інформації, її аналізу та прийняття рішення щодо відповідного реагування на дії суперника, необхідно активувати когнітивні функції, такі як: вербальний та невербальний інтелект та пам'ять. Для вивчення особливостей зв’язків спеціальної працездатності із когнітивними характеристиками було проведено кореляційний аналіз. Висновки. Результати кореляційного аналізу між спеціальною працездатністю та показниками когнітивного тесту «Встановлення закономірностей» дозволили виявити наявність достовірних зв’язків у боксерів із високим рівнем спеціальної працездатності із показниками продуктивності, точності та ефективності. У боксерів із зниженим рівнем спеціальної працездатності спостерігається достовірний кореляційний зв'язок лише із показником продуктивності. Аналіз результатів між спеціальною працездатністю та показниками когнітивного тесту «Порівняння чисел» виявив відсутність кореляційних зв’язків у боксерів із високим рівнем спеціальної працездатності. У боксерів із зниженим рівнем спеціальної працездатності спостерігається наявність достовірних зв’язків із показниками ефективності, латентності та стабільності. Проведений кореляційний аналіз між спеціальною працездатністю та показниками когнітивного тесту «Пам'ять на слова» виявив лише один кореляційний зв'язок між спеціальною працездатністю та показником швидкості у боксерів із зниженим рівнем працездатності. У боксерів із високим рівнем спеціальної працездатності достовірних кореляційних зв’язків в цих тестах не має.