Динаміка спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих бійців змішаних єдиноборств протягом підготовчого періоду макроциклу при виконанні ударної техніки - Огарь, Геннадій; Ольховський, Максим (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити вплив експериментальної програми підготовки кваліфікованих бійців змішаних єдиноборств 18-19 років на їх спеціальну фізичну підготовленість при виконанні ударних дій. Матеріал і методи. В дослідженні взяли участь сім спортсменів 18-19 років (усі спортсмени - КМСУ) відділення змішаних єдиноборств ОДЮСШ «Динамівець» м. Житомира. Була розроблена програма підготовки кваліфікованих бійців юніорів змішаних єдиноборств з застосуванням інтервального та інтервально-колового методу тренування з широким колом загальних, спеціальних і змагальних засобів тренування. Програма занять була розрахована на 15 тижнів (17 травня - 27 серпня 2021 року) в підготовчому періоді макроциклу, тому її переважна спрямованість схилялась у бік фізичної підготовки. Методи дослідження: аналіз наукових теоретичних джерел, бесіди з фахівцями, педагогічні спостереження, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Результати: досліджена динаміка спеціальної фізичної підготовленості кваліфікованих бійців, під впливом експериментальної програми тренування, при виконанні ударної техніки. Дослідження динаміки спеціальної фізичної підготовленості при виконанні серій ударів руками показало істотні позитивні зрушення сумарної сили ударів руками під час виконання 8-секундній серії (t=3,02; p˂0,05) і 40-секундної серії ударів (t=7,69; p˂0,001). Також помітно покращився результат середньої сили ударів (t=2,21; p˂0,05) в 40-секундній серії ударів. Дослідження динаміки спеціальної фізичної підготовленості при виконанні серій ударів домінантною ногою виявило позитивні зміни сумарної сили ударів у 8-секундному (t=3,33; p˂0,01) і 40-секундному (t=5,39; p˂0,001) тестах. Швидкісний компонент ударної техніки не зазнав суттєвих позитивних змін, хоча і спостерігається тенденція до позитивної динаміки (p>0,05). Висновки. Визначено, що впровадження експериментальної програми тренування в навчально-тренувальний процес бійців змішаних єдиноборств 18-19 років дозволило поліпшити спеціальну фізичну підготовленість бійців при виконанні специфічної ударної техніки. За п’ятьма досліджуваними показниками отримана суттєва позитивна динаміка, підтверджена математичними розрахунками. Визначені істотні позитивні зміни сумарної сили в серіях ударів руками і домінантною ногою як, у 8-секундному так і в 40-секундному тестах (p˂0,05 - p˂0,001). Також виявлено значну позитивну динаміку середньої сили ударів руками в 40-секундному тесті (p˂0,05).