Аналіз змагальної діяльності кваліфікованих тхеквондистів-юніорів - Романенко , В’ячеслав; Тропін, Юрій; Куліда, Артур (Єдиноборства, 2023)
Мета: провести аналіз змагальної діяльності кваліфікованих тхеквондистів-юніорів. Матеріал і методи. У дослідженні були використані наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; відеокомп'ютерний аналіз змагальної діяльності кваліфікованих тхеквондистів-юніорів; методи математичної статистики. Для аналізу двобоїв було використано спеціалізовану комп'ютерну програму «Martial Arts Video Analysis». В досліджені було здійснено аналіз четверть фінальних, полуфінальних та фінальних двобоїв, усього 60 раундів (20 змагальних двобоїв) кваліфікованих тхеквондистів-юніорів у вагових категоріях у діапазоні 46-78 кг. Результати: аналіз науково-методичної інформації та узагальнення передового практичного досвіду дозволив виявити, що успішна підготовка тхеквондистів будь-якого рівня неможлива без ретельного аналізу структурних компонентів змагальної діяльності провідних спортсменів світу. На підставі проведеного дослідження встановлено, що переможці отримують більшу кількість балів, при однаковій кількості дій з тими хто програв, за рахунок якості виконання техніко-тактичних дій та їх різноманітності (в середньому на 3,25 бала більше ніж ті хто програв). Відмічено, що у 3-му раунді не залежно від вагових категорій статистично достовірно відбувається збільшення кількості дій (t=3,07; р<0,01), зменьшення часових інтервалів між діями (t=1,81; р<0,05), зростає кількість отриманих балів (t=1,76; р<0,05). Висновки. Аналіз змагальної діяльності позволив визначити арсенал техніко-тактичних дій кваліфікованих тхеквондистів-юніорів, в залежності від їх вагових категорій, завдяки якому єдиноборці отримують переможні бали. Так, до дій, які виконують спортсмени частіше та отримують за них найбільшу кількість балів можливо віднести: для вагових категорій 46-52 кг – «Dollyeo Chagi», для категорій 55-59 кг – «Dollyeo Chagi», «Naeryeo Chagi», для категорій 63-68 кг – «Dollyeo Chagi», «Dollyeo Chagi», для категоріях 73-78 кг – «Yeop Chagi», «Dollyeo Chagi», «Naeryeo Chagi».