Особливості навчання студентів ЗВО спеціалізацій спортивних ігор та одноборств лижній підготовці - Сидорова, Тетяна; Котляр , Сергій; Горіна, Вікторія (Єдиноборства, 2023)
Мета: виявити особливості навчання студентів ЗВО спеціалізацій спортивних ігор та одноборств лижній підготовці. Матеріал і методи. Для вирішення поставлених завдань було проведено дослідження у 2020/2021 навчальному році зі студентами Харківської державної академії фізичної культури у кількості 45 чоловік, віком 18-20 років, протягом трьох тижнів. Навчання студентів техніки лижних ходів проходило як за традиційною системою (контрольна група), так і за розробленою методикою (експериментальні групи). Час для навчання техніки лижних стилів пересування в обох групах був однаковим 15 занять класичний стиль та 15 занять ковзанярський стиль по 90 хвилин кожне (згідно з робочою програмою з дисципліни), але методика навчання в експериментальних групах відрізнялася. Під час дослідження застосовувались наступні методи: теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичних літературних джерел, робочих навчальних програм та практичного досвіду роботи викладачів; аналіз інформації в мережі Internet; педагогічні спостереження; метод експертних оцінок; педагогічний експеримент; методи математичної статистики. Результати: в результаті проведення дослідження було виявлено, що студенти експериментальної групи (Е1) отримали оцінки достовірно кращі ніж контрольної групи за виконання техніки пересування класичним стилем середній бал – 6,30, а контрольної групи – 5,68 бали (t=3,6; p<0,01), за виконання техніки ковзанярського стилю оцінка (Е1) склала 6,18 бали, а контрольною групи – 5,25 бали (t=5,2; p<0,01). Студенти експериментальної групи (Е2) за виконання техніки класичного стилю пересування отримали середній бал – 5,93, в порівнянні з контрольною групою – 5,68 бали достовірної різниці не виявлено (p>0,05), середня оцінка групи (Е2) за виконання ковзанярського стилю склала 5,90 бали, а контрольною групи – 5,25 бали, що є достовірно кращім (t=3,8; p<0,01). Висновки. Застосування різних методів навчання з урахуванням спортивних спеціалізації, а також розвитку провідних рухових здібностей, дозволило поліпшити результати навчання студентів ЗВО спеціалізацій спортивних ігор та одноборств лижній підготовці. В результаті використання імітаційних і спеціально-підготовчих вправ без лиж і на лижах на початку занять з вивчення техніки класичних і ковзанярських лижних ходів, студенти групи більш суттєво покращилися засвоєння лижної підготовки за усіма показниками (p<0,01 – 0,05).