Особливості психофізіологічних характеристик у кваліфікованих боксерів - Коробейнікова, Леся; Шенпен, Го; Коробейніков , Георгій; Чуанжонг, Ву (Єдиноборства, 2023)
Мета: дослідити особливості психофізіологічних характеристик у кваліфікованих боксерів із різним рівнем працездатності. Матеріал і методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету і узагальнення практичного досвіду, психофізіологічні методи дослідження, методи математичної статистики. Для оцінки спеціальної працездатності використано хронодінамометр «Спудерг» конструкції Савчин М.П. Визначали індекс креатинфосфатного працездатності боксерів (по тесту виконання ударів боксера протягом 8 с. З максимальною швидкістю). Було обстежено 26 кваліфікованих боксерів, членів збірної команди м. Києва у віці 18-24 років. За індексом креатинфосфатного працездатності все боксери були розділені на дві умовні групи. Перша група з високим рівнем працездатності (від 200 і вище у.о.) і група з низьким рівнем спеціальної працездатності (нижче 200 у.о.). В першу групу потрапило 12 осіб, у другу -14 спортсменів. Результати: на підставі аналізу науково-методичної літератури було виявлено, що високий рівень спеціальної працездатності у кваліфікованих боксерів забезпечується високою лабільністю нервової системи і швидкістю переробки зорової інформації з одночасним контролем за спонтанними діями в умовах моторного реагування. В ході дослідження була виконана оцінка: складних сенсомоторних реакцій (функціональної рухливості нервових процесів; реакція на рухомий об'єкт), специфічних сприйняття (швидкість реакції на невербальні стимули). Висновки. Проведене дослідження дозволило встановити, що у боксерів з високим рівнем спеціальної працездатності спостерігається баланс між процесами збудження і гальмування, а у боксерів зі зниженим рівнем працездатності - переважання процесів збудження і високі значення імпульсивності, які свідчить про наявність спонтанних, що не підготовлених дій при реагуванні на зовнішні подразники. Так само виявлений зв'язок між якістю і швидкістю сприйняття зорової інформації та спеціальної працездатністю у кваліфікованих боксерів.