Вдосконалення технічної підготовленості спортсменів при переході у панкратіон з іншого виду спорту - Старіков, Володимир; Головач, Інна; Рибак, Леонід; Бугайов, Максим (Єдиноборства, 2023)
Мета: розробити методику вдосконалення технічної підготовленості спортсменів при переході у панкратіон з іншого виду спорту. Матеріал і методи. У роботі були використані наступні загальноприйняті методи: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернету, опитування кваліфікованих спеціалістів – тренерів з панкратіону. Результати: на основі аналізу науково-методичної літератури та джерел Інтернету було встановлено, що панкратіон включає в себе техніку різних видів єдиноборств (бокс, кік-боксинг, тайський бокс, вільна боротьба, самбо, дзюдо), в рівній мірі поєднуючи ударні технічні прийоми та прийоми боротьби. На сьогоднішній день відзначається низький рівень науко-методичного забезпечення тренувального процесу з сучасного панкратіону, тоді як зростаюча популярність даного виду спорту потребує подальшого вдосконалення методики підготовки. В той же час сьогодні, як правило кваліфіковані та висококваліфіковані спортсмени у панкратіоні, складаються з атлетів, що перейшли з іншого виду одноборств та мали різний рівень підготовленості. За допомогою опитування кваліфікованих спеціалістів – тренерів було виявлено особливості при підготовці спортсменів з інших видів спорту при переході у панкратіон. Окреслені основні особливості при підготовці спортсменів з інших видів спорту при переході у панкратіон: виконання захисних техніко-тактичних дій до інших видів спорту; виконання атакуючих техніко-тактичних дій, які дозволяють отримати дострокову перемогу у поєдинку; виконання контратакуючих техніко-тактичних дій при виконанні атакуючих дій з інших видів спорту. Висновки. Панкратіон включає в себе техніку різних видів єдиноборств (бокс, кік-боксинг, тайський бокс, вільна боротьба, самбо, дзюдо), в рівній мірі поєднуючи ударні технічні прийоми та прийоми боротьби. Розроблена методика передбачала виконання вправ різної технічної спрямованості (ударної та техніки боротьби) у двох блоках вправ. Основними засобами методики для спортсменів з базовим спортом спортивна боротьба були: стійки, переміщення, удари, бігові вправи, вправи на гнучкість і дихальні вправи. Для спортсменів у яких базовий від спорту був ударний запропоновані наступні вправи: борцівська стійка, переміщення, кидки, підсічкі, зацепи, боротьба у клінчі, боротьба у партері, проходу у ноги, больові прийоми, задушливі прийоми.