Статевий диморфізм у спортсменок юнацького віку в жіночому тхеквондо і кікбоксингу - Бугаєвський, Костянтин (Єдиноборства, 2023)
Мета: представити порівняльні результати проведеного дослідження, за визначенням наявних індивідуальних соматичних проявів статевих соматотипов, у спортсменок юнацького віку, що займаються такими видами єдиноборств, як тхеквондо та кікбоксинг. Матеріал і методи. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури; дослідження медичної документації; антропометрія і пельвіометрія; метод індексів; метод математичної статистики. Результати. Отримані дані та їх аналіз, свідчать про численні соматичних порушеннях проявів статевого диморфізму у переважної більшості обстежених спортсменок, в кожній з представлених груп. Найбільш поширеним порушенням, є наявність у спортсменок перехідного, мезоморфного статевого соматотипа. Також, в обох групах спортсменок є представниці інверсивного, андроморфного статевого соматотипа. Висновки: За результатами дослідження і їх подальшого аналізу, було визначено, що в обох групах спортсменок, домінують дівчата зі зміненими статевими соматотипами. З фізіологічним, гінекоморфним статевим соматотіпом було 14 (8,97 %) юних спортсменок. Спортсменок, з мезоморфним статевим соматотипом було у всій досліджуваній групі, (n=156) – 132 (84,62 %), а з інверсивним, андроморфним соматотіпом – 12 (7,69 %). З урахуванням таких даних дослідження, як частота, тривалість та інтенсивність тренувань і змагальної діяльності, спортивний стаж і рівень спортивної кваліфікації, можна, з високим ступенем ймовірності стверджувати, що відбуваються у обстежених спортсменок рівня КМС і МС, соматичні зміни в їх статевих соматотипах, обумовлені перманентними адаптивними змінами, як відповідь на значні фізичні та психо-емоційні навантаження. У спортсменок, з більш низьким кваліфікаційним рівнем ІІІ-І спортивний розряд), у міру збільшення тривалості занять, їх обсягу та інтенсивності, починає формуватися і прогресувати мезоморфний (перехідний) статевої соматотип.