Аналіз виступу борців на Чемпіонаті України 2020 року з вільної боротьби - Голоха, Валерій; Романенко, Вячеслав (Єдиноборства, 2023)
Мета: Провести аналіз виступу борців вільного стилю на Чемпіонаті України 2020 року. Матеріал і методи. Під час дослідження застосовувались наступні методи: теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел, педагогічні спостереження, відеокомп’ютеринй аналіз, методи математичної статистики. Проаналізовано 48 поєдинків висококваліфікованих борців вільного стилю. Для здійснення спостережень в даному напрямку використовувалась спеціалізована комп’ютерна програма «Martial Arts Video Analysis», яка дозволяє оптимізувати процес оцінювання тактико-технічних дій борців та аналізувати змагальну діяльність єдиноборців. Результати: аналіз змагальних дій дозволив встановити, що борці переважно використовують атакуючу техніку. Атлети середніх вагових категорій виконують кидки частіше, ніж представники легких та важких категорій (0,79), та з більшою ефективністю (86,7%). Для досягнення перемоги борці всіх вагових категорій часто використовують виштовхування за килим, що дає перевагу в один бал і може стати вирішальною дією, особливо на останніх секундах сутички. Одним з основних технічних прийомів спостерігався накат. Його активно використовували спортсмени всіх вагових категорій, і саме за допомогою накату борці найчастіше завершували поєдинок достроково. Висновки. На основі отриманих результатів виявлено деякі тенденції та закономірності в застосуванні техніко-тактичних дій борцями різних вагових категорій в змагальних поєдинках. Можна визначити, що кваліфіковані борці мають високу результативність техніко-тактичних дій протягом всього поєдинку. Важливим фактором досягнення переваги в сутичці, поряд з іншими, є стабільність використання техніко-тактичних дій під час поєдинку, а також вміння нав’язати супернику свою манеру боротьби. Виявлено, що спортсмени переважно використовують прості технічні прийоми, які оцінюються суддями в 1-2 бали. Дострокове завершення сутички найчастіше в приходилося на технічну перевагу з різницею в рахунку 10 балів. Перемогами на «туше» частіше завершували сутичку борці важких вагових категорій (0,18). Таким чином на Чемпіонаті України 2020 року спостерігалася тенденція до спрощення техніко-тактичних дій і прагнення борців одержувати перемогу простими прийомами.