Кореляційний аналіз силових показників армспортсменів вищої кваліфікації різних вагових категорій - Мазуренко, Ігор; Камаєв , Олег; Безкоровайний, Дмитро (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити ступені взаємозв’язку між силовими показниками армспортсменів вищої кваліфікації різних вагових категорій. Матеріал і методи. Методи дослідження: аналіз й узагальнення науково-методичної інформації, педагогічне спостереження, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. В дослідженні взяли участь 24 спортсмени трьох вагових категорій (до 80 кг, 80-100 кг і понад 100 кг) по 8 спортсменів у кожній. Серед учасників експерименту були призери та чемпіони України, Європи та світу, представники збірної України з армспорту, зокрема, 3 спортсмена ЗМСУ, 7 – МСУМК, 9 – МСУ та 5 іноземних армспортсменів. Результати: проведений аналіз кореляційного зв’язку між усіма показниками показав, що в групі армспортсменів вагою від 80 до 100 кг відмічається велика кількість слабкого рівня зв’язку, зокрема з 28 показників 22 випадки слабкого рівня зв’язку (< 0,5), 3 – середнього рівня (0,5–0,7) і 3 показника сильного зв’язку (>0,7). У ваговій групі понад 100 кг спостерігається 19 випадків зі слабким зв’язком, 5 середнього рівня і 4 сильного зв’язку. У спортсменів вагової категорії до 80 кг слабкого рівня склав 13, середнього рівня – 10 і сильний зв’язок – 5 випадків. Аналіз кореляційних зв’язків між лівою та правою руками в усіх чотирьох тестових вправах і в кожній тестовій вправі за показниками відносної сили дозволило встановити, що спортсмени з відносно великими показниками силових можливостей у цьому випадку (вагова група 80–100 кг), мають велику кількість зв’язків слабкого рівня (21 випадок) та малу кількість сильного зв’язку (3 випадки) (табл. 2). Армспортсмени вагової категорії до 80 кг також мали достатньо підвищену кількість зв’язків слабкого рівня (13 випадків). Спортсмени вагової групи понад 100 кг мали найгірші показники відносної сили, внаслідок чого й найнижчу кількість слабкого зв’язку (8 випадків) і велику кількість зв’язків середнього та сильного рівнів (18+2). Висновки. Порівняльний аналіз кореляційних зв’язків між показниками як абсолютної, так і відносної сили лівої та правої рук у чотирьох тестових вправах наприкінці дослідження довело, що як у висококваліфікованих спортсменів кращі показники сили супроводжуються малою кількістю зв’язків високого рівня (r<0,7) 12 і 11 випадків, відповідно, середнього (r=0,5–0,7) – 18 і 31 випадків, відповідно, і значною кількістю зв’язків низького рівня (r˃0,5) – 54 і 42 випадки, відповідно. Отримані результати свідчать про те, що армспортсмени з гіршими силовими показниками досягають результатів за рахунок включення до виконання силових вправ більшої кількості м’язових груп і, навпаки, більш високі силові показники досягаються за рахунок виконання силових вправ певною м’язовою групою.