Порівняльний аналіз сенсомоторних показників в ракеточних спортивних іграх і ударних видах єдиноборств - Тропін , Юрій; Романенко, Вячеслав; Шевченко, Олег; Вовк , Андрій (Єдиноборства, 2023)
Мета: провести порівняльний аналіз сенсомоторних показників в ракеточних спортивних іграх і ударних видах єдиноборств. Матеріал і методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету і узагальнення передового практичного досвіду, психофізіологічні методи дослідження, методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь 49 кваліфікованих спортсменів, які займаються ракеточними спортивними іграми (теніс, теніс настільний, бадмінтон) і різними видами ударних єдиноборств (тхеквондо, карате). Учасники були розділені на дві групи: 1 – 27 спортсменів ударних видів єдиноборств, середній вік (18,78±1,84) років; 2 – 22 представника ракеточних спортивних ігор, середній вік (19,00±1,62) років, достовірних відмінностей за віком немає (p>0,05). Спортсмени мали кваліфікацію від 1 розряду до майстра спорту України. Результати: на підставі аналізу науково-методичної інформації, джерел Інтернету і узагальнення передового практичного досвіду було виявлено, що особливості прояву сенсомоторних реакцій у спортсменів в ракеточних спортивних іграх і ударних видах єдиноборств впливають на успішність змагальної діяльності. В ході дослідження була виконана оцінка: простих сенсомоторних реакцій (проста моторика; стійкість до збивающих факторів; проста слухо-моторна реакція), складних сенсомоторних реакцій (реакція вибору з статичних об'єктів; реакція на рухомий об'єкт; реакція розрізнення), специфічних сприйняття (оцінка почуття темпу; оцінка сприйняття зміни розміру об'єкта). Висновки. Проведене дослідження дозволило встановити, що результати показників складних сенсомоторних реакцій і специфічних сприйнять випробовуваних достовірно вище (р<0,05) у спортсменів ударних видів єдиноборств. Результати показників простих сенсомоторних реакцій теж краще у спортсменів ударних видів єдиноборств, ніж у представників ракеточних спортивних ігор, але вони не мають достовірних відмінностей (p>0,05). Це можна пояснити специфікою навчально-тренувального процесу та змагальної діяльності досліджуваних спортсменів.