Динаміка кількості вагових категорій в жіночій боротьбі - Шандригось, Віктор; Латишев , Микола; Розторгуй, Марія; Первачук , Ростислав (Єдиноборства, 2023)
Мета: провести аналіз динаміки кількості вагових категорій у жіночій боротьбі. Матеріал і методи. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних даних, інтернет-джерел, системно-історичний аналіз, методи математичної статистики. Вихідні дані результатів виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації спортивної боротьби «United World Wrestling» (https://unitedworldwrestling.org/database). Для статистичної обробки даних і графічного представлення результатів використовувалася програма MS Excel. Результати: у статті представлені результати емпіричних досліджень динаміки кількості вагових категорій спортсменок з жіночої боротьби, починаючи з 1987 року. Виявлено, що починаючи з 1997 року, спостерігається чітка тенденція збільшення кількості вагових категорій борчинь. Встановлено, що з 1997 року жінки боролися лише в шести категоріях; з 2002 – у семи; з 2014 – у восьми, а з 2018 року – у десяти вагових категоріях. В 2004 році жіноча боротьба отримала загальне визнання з включенням в програму Олімпіади в Афінах самостійною дисципліною. З тих пір відбувся розподіл вагових категорій на «олімпійські» і «неолімпійські». Всього жіноча боротьба була включена в програми Олімпійських ігор 4 рази і за цей період були розіграні 18 комплектів нагород. Висновки. Встановлено, що для популяризації, видовищності і пропаганди спортивної боротьби як виду спорту в світі UWW вносить зміни і доповнення у правила змагань, включаючи зміни кількості вагових категорій. Виявлено, що з початком популяризації жіночої боротьби, спостерігається чітка тенденція збільшення кількості вагових категорій борчинь. Також помітно зросла кількість країн-учасниць і спортсменок, що свідчить про зростання популярності жіночої боротьби у світі. Все це об'єктивно підтверджує провідну роль жіночої боротьби і сприяє збереженню гідного статусу спортивної боротьби в структурі сучасного світового спорту.