Аналіз показників змагальної діяльності висококваліфікованих дзюдоїсток легких вагових категорій - Бойченко, Наталя; Чертов, Іван; Пирог , Юрій; Алексєєв, Анатолій (Єдиноборства, 2023)
Мета: здійснити аналіз показників змагальної діяльності висококваліфікованих дзюдоїсток легких вагових категорій. Матеріал і методи. Під час роботи для вирішення поставлених завдань застосовувалися наступні методи дослідження: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури; хронометрування; аналіз протоколів і відеозаписів фінальних сутичок висококваліфікованих дзюдоїсток; методи математичної статистики. Було проаналізовано 24 фінальні сутички дзюдоїсток вагових категорій 48 кг (12 сутичок) та 52 кг (12 сутичок) під час проведення Paris Grand Slam 2020, Dusseldorf Grand Slam 2020, Osaka Grand Slam 2019, Abu Dhabi Grand Slam 2019. Результати: у медальному заліку спортсменок легких вагових категорій лідерами є такі країни як Японія, Франція, Україна, Косово. Явним лідером виявилась Японія, яка має в своєму арсеналі 10 медалей: дві золотих, три срібла та п’ять бронзових. Аналіз технічних дій висококваліфікованих дзюдоїсток легких вагових категорій дозволив виявити загальну кількість дій та їх результативність. Так, в ваговій категорії до 48 кг спортсменки виконали 94 технічні дії, серед яких 76 (81 %) в стійці та 18 (19 %) в положенні партер та лежачи. Результативними виявились 11 з 76 технічних дій в стійці та 4 з 18 в положенні партер та лежачи. У ваговій категорії до 52 кг виконано рівно 100 технічних дій, серед яких 85 (85 %) в стійці і 15 (15 %) в положенні партер та лежачи. Результативними виявились 9 з 85 технічних дій в стійці та 2 з 15 в положенні партер та лежачи. Проаналізовано основні технічні дії, які найчастіше застосовуються спортсменками. У спортсменок вагової категорії до 48 кг це: кидок через спину з колін (24 %), зачіп зсередини під різнойменну ногу (17 %), зачіп зовні під однойменну ногу (11 %), передня підніжка (10 %), переверти (50 %), утримання (33 %). У вагової категорії до 52 кг найбільш часто виконували такі технічні дії: кидок через спину з колін (21 %), підхват під одну ногу (20 %), зачіп зовні під однойменну ногу (11 %), зачіп зсередини під різнойменну ногу (10 %), переверти (67 %), утримання (27 %). Висновки. Підтверджено, що явним лідером в легких вагових категоріях серед жінок є Японія. Аналіз загальної кількість технічних дій спортсменок та їх результативності підтверджують статистику, що в дзюдо боротьба в основному відбувається в положенні стійка. Спортсменками двох вагових категорій найбільше застосовувались такі технічні дії в: кидок через спину з колін, зачіп зовні під однойменну ногу, зачіп зсередини під різнойменну ногу, переверти, утримання.