Аналіз анкетного опитування жінок ДДУВС, які займаються єдиноборствами - Петрушин, Дмитро; Хованова , Діана (Єдиноборства, 2023)
Мета: за допомогою анкетного опитування дослідити причини, які спонукають жінок займатися єдиноборствами в Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Матеріал і методи. У дослідженні брали участь жінки у віці від 18 до 43 років з постійного та перемінного складу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ (далі ДДУВС). Було проведено анкетування усіх жінок університету, які виявили бажання прийняти участь у дослідженні. Під час дослідження застосовувалися наступні методи: анкетне опитування, систематизація та узагальнення теоретичного і практичного досвіду фахівців у області спортивних єдиноборств, методи математичної статистики. Результати: аналіз проведеного опитування жінок (428 осіб) з особового складу ДДУВС, які виявили бажання брати участь, відображає наступні результати: мінімальна активність присутня у 11 осіб (3 %), звичайне фізичне навантаження – 78 осіб (18 %), фізичне навантаження 3 рази у неділю – 199 осіб (46 %), фізичне навантаження 5 разів на неділю – 81 особа (18 %), фізичне навантаження кожен день – 33 особи (7,7 %) та фізичне навантаження двічі на день – 10 осіб (2,3 %). Також 16 осіб (3,7 %) обрали свій варіант відповіді, серед яких жінки найчастіше зазначали, що рівень фізичної активності залежить від їх настрою. За результатами опитування жінок особового складу ДДУВС було визначення коло жінок які займаються або займалися єдиноборствами. Так з 428 опитаних жінок: 185 (43 %) раніше ніколи не займалися єдиноборством та не бажають; 192 (45 %) жінки займаються єдиноборством на теперішній час; 51 (12 %) жінки, які раніше займалися єдиноборствами, але на теперішній час не займаються. Висновки. Анкетне опитування дозволило дослідити причини, які спонукають жінок займатися єдиноборствами в ДДУВС: специфіка роботи в поліції – 53 жінки (22 %); для забезпечення фізичного здоров’я – 31 жінка (13 %); з метою самооборони – 24 жінки (10 %); для корекції фігури – 27 жінки(12 %); для збільшення рівня фізичної підготовленості – 24 жінки (10 %); з метою самореалізації у спорті – 24 жінки (10 %); у зв’язку зі спадковістю – 15 жінки (6%); для забезпечення гендерної рівності – 10 жінок(4%), 10 жінок (4 %); слідують модним тенденціям й для виплеску негативних емоцій та агресії 7 жінок(3 %). Окрім цього 18 жінок(7 %) зазначили власний варіант відповіді, серед яких вказали, що займаються єдиноборством «від нудьги» та «тому що є можливість відвідувати безкоштовні секції на базі університету».