Аналіз спортивних кар'єр олімпійських чемпіонів в греко-римській боротьбі - Латишев, Микола; Тропін, Юрій (Єдиноборства, 2023)
Мета: провести аналіз виступів чемпіонів Олімпійських ігор з греко-римської боротьби. Матеріал і методи. В дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; аналіз офіційних протоколів змагань; методи математичної статистики; аналіз, синтез і моделювання окремих аспектів змагальної діяльності борців. Вивчено спортивні кар'єри всіх переможців шести Олімпійських ігор з греко-римської боротьби з 1996 року по 2016 рік. Всього проаналізовано 45 спортивних біографій, вони включають виступи борців на офіційних міжнародних змаганнях. Вихідні дані виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації спортивної боротьби «United World Wrestling» (unitedworldwrestling.org). Результати: встановлено, що вдосконалення спортивної майстерності борців-олімпійців має здійснюватися на основі суворої індивідуалізації процесу підготовки з урахуванням вимог змагальної діяльності. Проведено аналіз спортивних біографій висококваліфікованих борців греко-римського стилю, на основі якого отримані дані показників чемпіонів на Олімпійських іграх 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 2016 років в ретроспективі, вони необхідні для обґрунтування планів спортивної діяльності борців на перспективу. Визначено, що вік початку спортивної кар'єри знижується: від 19,1 років (Олімпійські ігри 1996 року) до 17,3 років (Олімпійські ігри 2016 року). Така ж тенденція спостерігається із середнім віком завершення кар'єри – знизився з 33,2 року (Олімпійські ігри 1996 року) до 30,8 років (Олімпійські ігри 2008 року). Виявлено, що для прогнозування спортивної результативності та становлення спортивної кар'єри найбільш важливий період дорослої боротьби до перемоги на Олімпійських іграх. Висновки. Аналіз виступів чемпіонів Олімпійських ігор з греко-римської боротьби показав, що кількість офіційних змагань міжнародного рівня, в яких брали участь спортсмени, в кожному олімпійському циклі, збільшується з 28,1 змагань (Олімпійські ігри 1996 року) до 41,2 змагань (Олімпійські ігри 2016 року). Більшість спортсменів (84,2 %) перемагають тільки один раз на Олімпійських іграх і беруть участь один або два рази (97,4 %), тому гранично важливо підійти до Олімпійських ігор в оптимальній спортивній формі.