Аналіз методики підготовки 13-разового чемпіона світу армрестлінгу - Безкоровайний, Дмитро; Звягінцева, Ірина; Мазуренко, Ігор (Єдиноборства, 2024)
Мета: аналіз і узагальнення методичних підходів підведення армспортсменів до головних стартів сезону – чемпіонатів Європи та світу. Матеріал і методи: теоретичний аналіз й узагальнення даних науково-методичної літератури та методики тренувального процесу багаторазового чемпіона Європи та світу в річному макроциклі підготовки до основних змагань, педагогічний експеримент (кистьова динамометрія, тензодинамометрія). Матеріал: в процесі дослідження проаналізовано плани і програми підготовки багаторазового чемпіона світу 2014-2015 річного макроциклу до основних змагань з армрестлінгу, проведені заміри сили і статичної витривалості рук. Результати: в результаті аналізу програми підготовки визначено, що вона складалася з трьох основних етапів: втягує, базового і контрольно-підготовчого; кожен етап включав в себе спеціалізовані вправи статичного і динамічного спрямованості для розвитку показників сили і статичної витривалості груп м'язів, які безпосередньо беруть участь при проведенні поєдинку в армрестлінгу. Виконання тестових нормативів виконувалося на початковому і на фінальному етапах спеціалізованої підготовки, але не пізніше, ніж за 2 тижні до початку змагань, нормативи включали в себе як статичні, так і динамічні зусилля, виконувалися у вільній вазі, а так само з використанням приладу ARM1 (розробник І. Мазуренко), який дозволяє виробляти тестування сили і статичної витривалості безпосередньо на спеціалізованому столі. Показники сили і статичної витривалості в основних змагальних рухах зросли перед головними змаганнями сезону - чемпіонатом світу, причому лівою рукою це зростання було більш вираженим, що дозволило зайняти більш високі місця на лівій руці. Так зміни на лівій руці були від 10,2 % до 15,2 %, а на правій - від 4,9 % до 15,2 %. Висновки: використана програма підготовки дозволила стати чемпіоном Європи і срібним призером чемпіонату світу на лівій руці, причому силові показники саме лівої руки зросли значніше ніж правою, що підтверджує її ефективність.