Вивчення особливостей формування статевих соматотипів та їх інверсій в різних вікових групах спортсменок-самбісток. - Бугаєвський , Костянтин (Єдиноборства, 2024)
Мета: представити порівняльні результати проведеного дослідження, за визначенням наявних змін в індивідуальних показниках статевих соматотипів, і отриманих інверсивних значень, у спортсменок різних вікових груп, що займаються жіночим самбо. Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь спортсменки трьох вікових груп (n=89): пубертатного віку (n=29), юнацького віку (n=33), І репродуктивного віку (n=27), що активно займаються боротьбою самбо. Для досягнення мети проведеного дослідження, були використані такі антропометричні методи, як визначення ширини плечей і ширини тазу, необхідні для визначення такого морфологічного індексного значення, як індекс статевого диморфізму за Дж. Таннера. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури; антропометрія, пельвіометрія, анкетування; методи визначення морфологічних індексних значень, метод математичної статистики. Результати: розглянуті дані про виявлені показники індивідуальних соматичних і морфологічних змін в виявлених статевих Соматотип, в процесі лікарсько-педагогічних спостережень в онтогенезі, у спортсменок різних вікових груп, що займаються жіночим самбо. Висновки: за результатами дослідження було визначено, що в досліджуваній групі є прояви інверсій статевих соматотипів, число яких збільшується в міру тривалості занять даним видом єдиноборств і збільшенням фізичних і психоемоційних навантажень в тренувально-змагальному процесі. Вважаємо, що виявлені зміни з боку анатомо-морфофункціональних показників, в т.ч. і значень індексу статевого диморфізму за J. Tanner, присутні у спортсменок всіх трьох вікових груп, а інверсії в статевих соматотипах, обумовлені індивідуальними адаптивними змінами в організмах спортсменок, безпосередньо пов'язаними з перенесеними ними фізичними та психоемоційними навантаженнями при їх заняттях даним видом спорту. Отримані результати вказують на наявні проблеми в стані здоров'я цієї групи спортсменок, які вимагають посилення лікарського контролю за ними. Виявлені соматичні зміни в інверсивних статевих соматотипах, вимагають перегляду тренерської командою, індивідуальних навантажень при плануванні тренувально-змагальних алгоритмів в мікро-, мезо- і макроциклах.