Оптимізація навчального процесу в карате з використанням комп'ютерних технологій - Душкевич , Вероніка; Романенко, Вячеслав (Єдиноборства, 2024)
Мета: підвищити ефективність спортивної підготовки в карате шляхом впровадження в тренувальний процес спеціальної комп'ютерної програми «Pocket sensei». Матеріали і методи: вивчення спеціальної методичної літератури, присвяченої специфіці навчання в карате, дозволило визначити основні проблемні питання, які можна вирішити за допомогою використання спеціалізованої комп'ютерної програми. До таких питань належать: методична підтримка тренувального процесу в карате (текстова інформація, відео), психологічні тести, база даних про спортсменів. У дослідженні використані наступні методи: теоретичний аналіз науково-методичної літератури, інструментальний метод, психологічні методи, анкетування, методи комп'ютерного програмування. Результати: пошук шляхів підвищення зацікавленості молодого покоління до занять спортом одна з найважливіших завдань, яке доводиться вирішувати тренеру. Мотивація спортсмена є важливим чинником, що детермінують його працездатність, професійне зростання і результативність як в тренувальній, так і в змагальній діяльності. Вміле і продумане використання в тренувальному процесі комп'ютерних технологій може стати саме тим мотивуючим фактором, який дозволить захопити юних спортсменів тренувальними заняттями, підвищить їх дисципліну і відповідальність. На першому етапі дослідження розроблені: спеціалізована комп'ютерна програма «Pocket sensei» і авторська методика стрес-тренування «Komorebi». Комп'ютерна програма «Pocket sensei» спрямована на отримання позитивного зворотнього зв'язку між тренером і учнем. Тренер має можливість відстежувати дії юного спортсмена в програмі і краще розуміти спектр його інтересів, що дозволить оптимізувати процес навчання в карате. Методика стрес-тренування «Komorebi» заснована на техніці конфронтації з придушенням тривожної реакції (exposure / response prevention) - розвиток техніки систематичної десенсибілізації, тобто методика зменшення негативної напруги, тривоги і страхів до образів, що напружують, об'єктів або ситуацій, що лякають. Висновки: в результаті теоретичного аналізу науково-методичної літератури підтверджена ефективність використання комп'ютерних технологій у карате, які дозволяють вивести процес навчання на більш високий професійний рівень. Розроблено спеціалізовану комп'ютерну програму «Pocket sensei» і авторська методика стрес-тренування «Komorebi». Впровадження даних розробок в навчальний процес дозволить підвищити ефективність спортивної підготовки в карате.