Модельні характеристики фізичної підготовленості кваліфікованих спортсменів-рукопашників - Панов, Павло; Тропін , Юрій (Єдиноборства, 2024)
Мета: розробити модельні характеристики фізичної підготовленості кваліфікованих спортсмені-рукопашників. Матеріал і методи: дослідження проводилося в січні 2019 року на базі спортивної школи КДЮСШ №2 міста Харкова. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації, узагальнення передового практичного досвіду, педагогічне тестування, моделювання, методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь 15 кваліфікованих спортсменів, які займаються рукопашним боєм в групах спеціалізованої базової підготовки другого року навчання, вік випробовуваних 16-18 років. Результати: встановлено, що фізична підготовленість спортсмена тісно пов'язана з його спеціалізацією. В одних видах єдиноборств спортивний результат визначається, перш за все, швидкісно-силовими можливостями, рівнем розвитку анаеробної продуктивності, витривалістю до тривалої роботи; у других – швидкісно-силовими і координаційними здібностями, в третіх – рівномірним розвитком різних фізичних якостей. Виявлено, що в тренуванні з кваліфікованими спортсменами, які займаються рукопашним боєм на етапі спеціалізованої базової підготовки основне місце займає загальна та допоміжна підготовка, у другій полові етапу підготовка становиться більш спеціалізованою. Проведене педагогічного тестування дозволило визначити модельні характеристики фізичної підготовленості кваліфікованих спортсменів-рукопашників в групах спеціалізованої базової підготовки. Висновки: пройдений аналіз і представлені моделі стали основою для розробки оціночних критеріїв рівня розвитку фізичної підготовленості єдиноборців. Вони дозволяють диференційовано здійснювати оцінку та управління фізичної працездатністю кваліфікованих спортсменів-рукопашників в групах спеціалізованої базової підготовки.