Відмінності в прояві сенсомоторних реакцій і специфічних сприйнятть у чоловіків і жінок, що займаються єдиноборствами - Кербі, Девід; Тропін, Юрій (Єдиноборства, 2024)
Мета: встановити особливості прояву сенсомоторних реакцій і специфічних сприйнятть у чоловіків і жінок, що займаються єдиноборствами. Матеріал і методи: аналіз науково-методичної інформації, узагальнення передового практичного досвіду, психофізіологічні методи дослідження, методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь 46 спортсменів, які займаються різними видами спортивних єдиноборств. Учасники були розділені на дві групи: 1 – 27 чоловіків, середній вік (19,41±1,75) років; 2 – 19 жінок, середній вік (19,69±1,90) років, достовірних відмінностей за віком немає, (p>0,05). Спортсмени мали кваліфікацію кандидат в майстри спорту і майстер спорту. Результати: виконано оцінку простих, складних сенсомоторних реакцій і специфічних сприйнятть єдиноборців. Аналіз результатів проведеного психофізіологічного тестування дозволили виділити найбільш значущі якості для успішності чоловіків і жінок в єдиноборствах. У процесі дослідження було визначено, що найкращі показники простих сенсомоторних реакцій спостерігаються у жінок-єдиноборців (від 1 % до 2 %), а у чоловіків-єдиноборців вище результати в складних сенсомоторних реакціях (від 2 % до 11 %) і специфічних сприйняттях (від 1 % до 19 %). Визначено, що педагогічними особливостями організації навчально-тренувального процесу єдиноборців різної статі є раціональне планування навантажень і обсягу тренувань, структури змагального періоду, обліку та використання коштів відновлення втраченої працездатності. Висновки: встановлено, що у чоловіків і жінок, які займаються різними видами єдиноборств, формуються вміння швидко аналізувати, оцінювати і прогнозувати ситуації і своєчасно приймати правильні рішення під час поєдинку, що і пояснює не достовірні відмінності (p>0,05) в психофізіологічних показниках досліджуваних спортсменів.