Оцінка біомеханічних характеристик в ударних видах одноборств за допомогою мобільного комп'ютерного додатку - Романенко, В’ячеслав; Веретельникова, Наталія (Єдиноборства, 2024)
Мета: виконати апробацію комп'ютерної програми для визначення біомеханічних характеристик в ударних видах одноборств. Об'єктивна оцінка виконання технічних прийомів в одноборствах має велике значення, як для новачків, так і для кваліфікованих спортсменів. Найбільш перспективний напрямок вдосконалення системи керування спортивною діяльністю це впровадження у тренувальний процес інформаціоних технологій, які виконують його смислову програму та діють як інструменти отримання інформації. На думку ряду фахівців в області одноборств, першечерговим завданням є біомеханічний аналіз спеціальних рухів одноборців за допомогою новітних безконтактних методик. Розробка спеціалізованих комп'ютерних програм для визначення біомеханічних характеристик може стати саме тим інструментом, який дозволе вирішити два основних завдання спортивного тренування в одноборства: дослідження рухів та навчання їм. Матеріали та методи. В цьому досліджені проведена апробація комп'ютерної програми для визначення біомеханічних характеристик в ударних видах одноборств. У досліджені були використані наступні методи: теоретичний аналіз науково-методичної літератури, інструментальний метод, методи математичної статистики. Результати: Отримані в ході дослідження результати дозволили визначити відміності між виконаним відеокомп'ютерним аналізом та модельним значеннями. Отримана об'єктивна оцінка роботи комп'ютерної програми визначення біомеханічних характеристик в ударних видах одноборств. Визначені основні напрямки покращення роботи комп'ютерної програми. Висновки: В результаті теоретичного аналізу науково-методичної літератури було виявлено, що визначення біомеханічних характеристик з використанням інструментального методу має велике значення з точки зору оцінки рівня техничної майстерності в одноборствах. Порівняльний аналіз результатів дослідження показав наявність незначних відміностей між отриманими значеннями та модельними (для 2-х мірних моделей 2,8 %; для 3-х мірных моделей 4,1 %), що може бути основою рекомендувати дану комп'ютерну програму для визначення біомеханічних характеристик в ударних видах одноборств.