Вплив занять боксом на психоемоційний стан підлітків в умовах воєнного стану - Мулик, К.; Скалій, О.; Аносова, О. (Єдиноборства, 2024)
Мета: визначити вплив занять боксом на психоемоційний стан підлітків в умовах воєнного стану. Матеріал та методи. аналіз та узагальнення науково-методичної літератури; анкетування щодо виявлення мотивації підлітків до занять боксом та їх психоемоційного стану, соціально-психологічної пристосованості під час війни;методи математичної статистики. У дослідженні взяло участь 16 юнаків, без стажу занять, середній вік склав 15,8±0,7 років. Учасники дослідження займалися боксом протягом року у спортивних клубах. Заняття відбувалися 5 разів на тиждень тривалістю по 120 хвилин. Результати: виявлено, що головними мотивами до занять боксом є соціально-моральне та соціально-емоційне задоволення від занять даним видом спорту. Проведені опитування та анкетування щодо психоемоційного стану та соціально-психологічної пристосовності підлітків під час воєнного стану, дали можливість констатувати той факт, що юнаки вже мають психологічні зміни. Встановлено, що під впливом занять боксом рівень тривожності у підлітків зменшився, також виявлено, що психоемоційні показники покращились. Так, наприкінці тренувального року всього 1 підліток з секції залишився з дуже високим рівнем тривоги, що склало 6,25 %, з явно підвищеною тривожність кількість підлітків зменшилась до 3 осіб (18,75 %). Значно збільшилась кількість підлітків, які наприкінці дослідження стали мати нормальний рівень тривожності. Встановлено, що під впливом занять боксом в більшій мірі відбулися позитивні зміни у формуванні психічних якостей таких як «сприйняття себе» (t=2,31; p<0,05), «внутрішній» (t=2,31; p<0,05) і «зовнішній локус контролю» (t=2,18; p<0,05), «емоційний комфорт» (t=2,40; p<0,05) і «дискомфорт» (t=2,33; p<0,05) та «втеча від рішення проблем» (t=2,42; p<0,05). Дані результати свідчать про те, що тренувальні заняття з боксу позитивно вплинули на рівень психоемоційного стану підлітків. Висновки. Встановлено, що заняття боксом позитивно впливають на психоемоційний стан підлітків, це в свою чергу дає підстави стверджувати, що заняття руховою активністю дійсно мають вагоме значення для психічного здоров’я підлітків, які є найбільш чутливими до наслідків військового стану.