Аналіз ключових етапів становлення олімпійських чемпіонів 2024 року зі спортивної боротьби - Латишев, Микола; Коротя, Володимир; Лень, Юрій; Корольов, Борис; Ляшенко, Олена (Єдиноборства, 2025)
Мета: проаналізувати виступи олімпійських чемпіонів 2024 року на ключових етапах спортивного становлення та визначити основні тенденції для кожного з видів спортивної боротьби. Матеріал та методи. Було використано такі методи: аналіз літературних джерел, ретроспективний аналіз результатів виступів спортсменів та методи математичної статистики. Проаналізовані спортивні кар’єри 18 олімпійських чемпіонів 2024 року з боротьби: греко-римська, вільна та жіноча. Основними показниками, які аналізувалися в дослідженні, були вікові характеристики та досягнення спортсменів протягом їх спортивної кар’єри. Всі дані виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації боротьби United World Wrestling. Результати: результати дослідження показали відмінності у вікових характеристиках олімпійських чемпіонів залежно від виду боротьби. У жіночій боротьбі середній вік чемпіонок становив 22,8 року, що вказує на домінування молодих атлеток. У греко-римській боротьбі середній вік чемпіонів був 27,7 року, а у вільній – 26,5 року. Дослідження також підкреслило важливість кадетського та юніорського етапів у становленні спортсменів. У жіночій боротьбі 83,3 % чемпіонок були призерками на кадетських змаганнях, що свідчить про значущість ранньої спеціалізації. У греко-римській боротьбі та вільній боротьбі ці показники були нижчими – відповідно 33,3 % і 33,3 %. Участь у чемпіонатах світу серед дорослих також показала високі результати для жіночої боротьби – 100,0 %, у греко-римській боротьбі – 83,3 %, тоді як у вільній боротьбі цей показник становив лише 50,0 %. Висновки. Результати дослідження свідчать про вплив різних етапів спортивної кар’єри на формування олімпійських чемпіонів у боротьбі. Чемпіонати світу виявилися ключовим етапом підготовки в усіх видах боротьби, особливо в жіночій боротьбі, де всі чемпіонки досягли успіху на цьому рівні. Юніорські змагання також відіграють важливу роль, особливо у греко-римській боротьбі, яка демонструє найвищі показники участі й успішності. Натомість досвід участі в кадетських змаганнях і попередніх Олімпійських іграх мав значно менший вплив на формування чемпіонів, виключення жіноча боротьба.