Показники змагальної діяльності топових бійців змішаних єдиноборств ММА - Ананченко, Костянтин; Тропін, Юрій; Перевозник, Володимир; Володченко, Олександр; Бочкарев, Сергій (Єдиноборства, 2025)
Мета: визначити показники змагальної діяльності топових бійців змішаних єдиноборств ММА. Матеріал та методи. В досліджені взяли участь 80 топових бійців змішаних єдиноборств ММА, які мають власні рекорди за показниками змагальної діяльності. Ці показники відображають статистику всіх бійців з турніру UFC 28 (з 2000 року) до сьогоднішнього часу. Всі учасники дослідження були розділені, в залежності від вагових категорій, на чотири групи по 20 бійців в кожній: легчайша (57 кг, 61 кг), легка (66 кг, 70 кг), середня (77 кг, 84 кг) та важка (93 кг, 120 кг). Вихідні дані виступів найсильніших бійців чоловіків змішаних єдиноборств ММА взяті з сайту UFC. Використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; аналіз протоколів і відеозаписів змагальної діяльності; методи математичної статистики. Результати: у бійців кожної вагової групи спостерігаються свої особливості в показниках змагальної діяльності. Визначено, що найбільша кількість боїв у спортсменів легкої вагової групи. Найбільша кількість перемог у бійців середньої вагової групи. Виграних боїв нокаутом найбільше у бійців важкої вагової групи. Найбільша кількість перемог сабмішеном та за рішенням судів у бійців середньої вагової групи. Переможна серія найдовша у спортсменів легкої вагової групи. Найменший середній час бою у бійців важкої вагової групи. Найбільший середній час бою у бійців легчайшої вагової групи. Час контролю в боях та час в позиції зверху найвищій у спортсменів середньої вагової групи. Бійці легчайшої вагової групи більш часу ведуть бій в позиції знизу. Середня кількість нокдаунів в бою більш за всього у спортсменів середньої вагової групи. Найбільша середня кількість нокдаунів за 15 хвилин відбувається у бійців важкої вагової групи. Загальна кількість акцентованих ударів, проведення акцентованих ударів за одну хвилину та захист від акцентованих ударів вище у спортсменів легкої вагової групи. Найкраща точність проведення акцентованих ударів та позитивна різниця в ударах у бійців важкої вагової групи. Найбільша кількість пропущених ударів за хвилину у спортсменів легчайшої вагової групи. Кількість проведення тейкдаунів та їх успішність найбільша у спортсменів середньої вагової групи. Також, середня кількість спроб проведення сабмішену за 15 хвилин найбільша у бійців середньої вагової групи. У спортсменів легкої вагової групи кількість спроб проведення сабмішену та захист від тейкдаунів самий високий. Висновки. Застосування методів педагогічного спостереження та математичної статистики дозволили визначити основні показники змагальної діяльності топових бійців змішаних єдиноборств ММА для кожної вагової групи. Проведені дослідження вказують на відмінності у показниках змагальної діяльності бійців різних вагових груп. Високий коефіцієнт варіації за багатьма показниками змагальної діяльності характеризує індивідуальність кожного спортсмена щодо ведення бою. Показники, які були отримані в ході дослідження можна використовувати для планування тренувального процесу кваліфікованих бійців та для вирішені питань керування їх підготовкою до змагань.