Аналіз змагальної діяльності борців-медалістів на Олімпійських іграх 2024 року - Коробейніков, Георгій; Тропін, Юрій; Докманац , Мілорад; Кєрімов, Фікрат; Байч, Маріо (Єдиноборства, 2025)
Мета: провести аналіз змагальної діяльності борців-медалістів на Олімпійських іграх 2024 року. Матеріал та методи. Проведено аналіз відеозаписів фінальних сутичок (боротьба за 1 та 3 місця) на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі (Франція). Всього проаналізовано 18 сутичок. Вихідні дані виступів спортсменів були взяті з сайту міжнародної федерації спортивної боротьби UWW. Аналіз змагальної діяльності проводився за допомогою internet platform (Performance Data Analysis - PDA), яка використовується міжнародною федерацією спортивної боротьби UWW. Статистичний аналіз даних проведено з допомогою ліцензованих пакетів електронних таблиць Excel. Для категорійних даних результати були виражені в абсолютних числах (кількість разів) та відсотках (%). Для порівняння показників змагальної діяльності борців використовувався t-критерій Стьюдента, вилучення вважалося достовірним при (р<0,05). Результати: аналіз науково-методичної інформації та інтернет-ресурсів дозволів визначити, що дослідження різних параметрів змагальної діяльності на крупних міжнародних змаганнях є важливим в спортивній науці. Аналіз сутичок борців-медалістів греко-римського стилю на Олімпійських іграх 2024 року дозволив встановити, що найбільшу кількість балів було отримано борцями середніх вагових категорій 77 кг (29 балів) та 67 кг (26 балів), найменшу кількість балів здобули борці вагової категорії 97 кг (10 балів). Слід зазначити, що у борців вагової категорії 77 кг, майже, однакова кількість набраних балів в стойці (15 балів) та в партері (14 балів), а борці вагової категорії 97 кг виграли усі бали в стойці (10 балів). У борців вагових категорій 87 кг і 97 кг кількість нетехнічних балів перевищує технічні, це пояснюється тим, що борці цих вагових категорій отримали багато балів за пасивність та виштовхування за килим. Найбільша кількість балів була отримана за прості техніко-тактичні дії (ТТД): пасивність (26,55 % від усіх ТТД); звалювання (19,47); накати в партері (17,70 %); кидки заднім та зворотнім поясом (12,39 %); виштовхування за килим (7,08 %). Отримано балів за ТТД з групи кидки зі стойки було небагато (1,77 %). Це негативно сприяє на видовищність цього виду спорту. Висновки. Проведено аналіз змагальної діяльності борців-медалістів греко-римського стилю на Олімпійських іграх 2024 року. Встановлено, що борці отримали більше балів в стойці (61,95 %), ніж в партері (38,05 %) та технічних балів (60,18 %) отримано більш, ніж нетехнічних (39,82 %) й ця різниця достовірна (р<0,05) в обох випадках. Визначено, що борці часто проводять прості техніко-тактичні дії, які не призводять до ризику пропустити контрприйом. Виявлено, що греко-римська боротьба потребує коригування правил змагань.