Дослідження короткочасної зорової пам’яті та просторового сприйняття каратистів - Романенко, Вячеслав; Коляда, Євгенія (Єдиноборства, 2025)
Мета: дослідити особливості прояву короткочасної зорової пам’яті та просторового сприйняття каратистів. Матеріал та методи. У дослідженні використано такі методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; психофізіологічне тестування; методи математичної статистики. В досліджені приймала участь 27 каратистів 10,41±2,04 років, які мають стаж занять один рік. Для вимірювань психофізіологічних здібностей застосовані спеціалізовані тести для мобільних пристроїв під керуванням iPadOS, розроблені й впроваджені кафедрами одноборств, інформатики та біомеханіки Харківської державної академії фізичної культури. Результати: згідно результатів кореляційного аналізу встановлено, що між віком спортсменів та показниками досліджуваних психофізіологічних параметрів існує статистично значима кореляція. Так, з віком мають статистично значимі взаємозв’язки коефіцієнт короткочасної зорової пам’яті (CTSM, r=0,67) та показник просторового сприйняття (час реакції за весь тест, r=0,60). Також відмічено, що з підвищенням віку спортсменів зменшується відсоток помилок. Кореляційний аналіз виявив взаємозв’язки між тестами. Відзначена статистично значима кореляція між часом реакції в тесті «Spatial Perception» та відсотком помилок на п’ятому, самому складному етапі тесту «Short-Term Memory» (r=0,63). На підставі кластерного аналізу група каратистів (n=27) розподілена на дві підгрупи 8-10 та 11-13 років, по 13, 14 спортсменів відповідно. Згідно аналізу відмінностей результатів вимірювань між спортсменами 8-10 років та спортсменами 11-13 років визначено, що існують статистично значимі відмінності (p<0,05) в таких показниках як коефіцієнт короткочасної зорової пам’яті, відсотки помилок та тривалість тесту. Найбільший відсоток помилок, при виконанні тесту «Short-Term Memory», зафіксовано на п’ятому етапі як у спортсменів 8-10 років, так і спортсменів 11-13 років. Кількість помилок спортсменів 11-13 років в 1,8 разів менше ніж у спортсменів 8-10 років, що свідчить про більшу кількість вірних реакцій та точність їх моторних дій. Щодо відмінностей результатів оцінки рівня просторового сприйняття між спортсменами 8-10 років та спортсменами 11-13 років то відмічено статистично значиме покрашення (p<0,05) часу реакції та статистичне значиме зменшення (p<0,05) тривалості тесту. Відсоток помилок у спортсменів 11-13 років менше ніж у спортсменів 8-10 років, но ці відмінності не є статистично значимі (p>0,05). Аналіз динаміки змін часу реакції при виконанні тестового завдання застосунку «Spatial Perception» показав, що найбільші значення зафіксовано на четвертому етапі, як в групі 8-10 років, так і в групі 11-13 років. Різниця між часом реакції на четвертому та третьому етапах спортсменів 8-10 років склала 151,4 мс, що 68 мс більше ніж у спортсменів 11-13 років. Це свідчить про те, що більш дорослі спортсмени краще диференціюють 3D об’єкти коли діють зорові стимулі, які заважають. Висновки. Результати дослідження свідчать про особливості прояву психофізіологічних показників, а саме їх взаємозв’язок з віком досліджуваних спортсменів. Показники короткочасної зорової пам’яті та просторового сприйняття спортсменів 11-13 років мають статистично значимі (p<0,05) відмінності від показників спортсменів 8-10 років. У зв’язку з тим, що спортсмени, які приймали участь у дослідженні мають один і той же стаж занять (1 рік) то покращення психофізіологічних показників більш дорослих спортсменів пов’язано з більш досконалою взаємодією їх сенсорного та моторного механізмів керування рухами.