Ретроспективний аналіз розвитку тхеквондо ВТФ та структури техніко-тактичної діяльності тхеквондистів високої кваліфікації - Пшенічніков, Павло; Мітова, Олена (Єдиноборства, 2025)
Мета: здійснити ретроспективний аналіз розвитку тхеквондо, як національного бойового мистецтва та олімпійського виду спорту, та вплив історичних аспектів на формування сучасного арсеналу техніко-тактичної підготовленості на основі науково-методичної літератури. Матеріал та методи. Методи дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел та документальних матеріалів; інформації, розміщеної в мережі Інтернет, метод системного аналізу; хронологічний метод; історико-логічний метод; описовий метод. Результати: на основі аналізу закордонної науково-методичної літератури визначено основні історичні етапи формування сучасного тхеквондо, виникнення нових шкіл (кванів), організацій, особливості використання різних назв, впровадження нових тренувальних та змагальних методів, що сприяли змінам в формуванні техніко-тактичного арсеналу. Розгляд наукових статей вітчизняних та закордонних авторів, свідчить про неостаточний обсяг теоретичного матеріалу як з історії тхеквондо, як бойового мистецтва, так й з аналізу історії формування техніко-тактичного арсеналу олімпійського виду спортивного єдиноборства тхеквондо ВТФ, під впливом впровадження нового захисного спорядження та змін в правилах змагань. Висновки. Досліджено історичні аспекти утворення та формування сучасного корейського національного бойового мистецтва тхеквондо, перетворення його в спортивне єдиноборство та олімпійський вид спорту тхеквондо ВТФ, з олімпійським видом програми, спаринг (керуги) та неолімпійськими видами програми, традиційні формальні комплекси (пумсе) та вільні комплекси під музику (фрістайл), з різними видами техніко-тактичної підготовленості. Встановлено, що під впливом змін у правилах змагань зі спарингу та впровадження захисних електронних систем PSS, постійно формується та змінюється арсенал техніко-тактичної підготовленості, що призвело до умовного розподілу техніко-тактичної підготовленості на «старий стиль» та «новий стиль»