Вплив змін правил змагань на спортивний поєдинок таеквондистів - Михальський, Володимир; Піддубна, Валерія; Алексєєв , Анатолій (Єдиноборства, 2025)
Мета дослідження – визначити вплив змін правил змагань на спортивний поєдинок таеквондистів. Матеріал та методи дослідження. В дослідженні було використано такі методи: теоретичний аналіз наукової, методичної, спеціальної літератури; узагальнення практичного досвіду; анкетування. В анкетуванні прийняли участь тренери з України (n=56), які викладають таеквон-до ІТФ зі стажем тренерської роботи 12.8±8.1років (Mean±SD). Анкета включала 20 питань та була складена з використанням інтернет ресурсу Google Forms. Питання анкети стосувались різних аспектів змагальної діяльності єдиноборців та їх спортивної підготовки. Результати. В анкетуванні прийняли участь тренери з України (n=56), які викладають таеквон-до ІТФ зі стажем тренерської роботи 12.8±8.1 років. Більша частина тренерів була представлена центральним (n=29, 52%) та східним (n=22, 39%) регіонами країни. Аналіз відповідей тренерів щодо причин, які сприяли змінам в правилах змагань з таеквон-до ІТФ свідчить, що ці зміни були спрямовані на стимулювання розвитку техніки ударів ногами (n=34, 60.7 %) та привабливості змагального поєдинку (n=19, 33.9 %). Підвищення привабливості змагального поєдинку, на думку тренерів, можна досягти за рахунок підвищення його інтенсивності (n=33, 58.9 %) тобто збільшення кількості різноманітних техніко-тактичних дій як в атаці, так і в захисті. Найбільші зміни в змагальному поєдинку таеквондистів, на думку тренерів, відбулися після введення в суддівство змагань зі спарингу комп’ютерних технологій (n=28, 50 %) та залікових ударів ногами (n=25, 44.6 %), які є обов’язковими до виконання. Зміни в правилах змагань вплинули на тактику ведення поєдинку, так вважають 94.6 % тренерів (n=53). Це пов’язано як з виконанням залікових ударів, так і з алгоритмом побудови техніко-тактичних з’єднань. 50 % тренерів (n=28) вважають, що більш ефективними є контратакуючи дії, а 41.1 % (n=23) - атакуючи. Опитування тренерів щодо техніко-тактичних аспектів надало інформацію, що 64.3 % (n=36) єдиноборців використовують техніку ударів ногами, 35.7 % (n=20) - ударів руками. Анкетування дозволило визначити, що на сучасному етапі розвитку таеквон-до для досягнення високих змагальних результатів має велике значення психологічна стійкість (n=29, 52 %), інтегральна підготовка (n=11, 20 %), рівень фізичних якостей (n=9, 16 %) та технічна майстерність (n=7, 12 %). Питання, які були присвяченні травматизму в таеквон-до засвідчили, що на думку 75 % (n=42) тренерів зміни в правилах змагань не вплинули на збільшення травм в спортивному поєдинку, але 25 % (n=14) тренерів вважають, що такий вплив існує. Вони засвідчують, що травми ніг складають 89.4 % (n=50), травми рук – 5.3. % (n=3) та 5.3% (n=3) – інші травми. Висновки. Зміни в правилах змагань з таеквон-до ІТФ переважно спрямовані на стимулювання розвитку техніки ударів ногами та привабливості змагального поєдинку. Найбільші зміни в змагальному поєдинку таеквондистів відбулися після введення в суддівство змагань зі спарингу комп’ютерних технологій та залікових ударів ногами, які є обов’язковими до виконання. Саме введення складно-координаційних, залікових ударів підвищило вимоги щодо техніко-тактичної підготовленості єдиноборців. Для підвищення ефективності техніко-тактичної підготовленості єдиноборців в змагальних поєдинках необхідні нові методології вдосконалення їх когнітивних навичок та їх зорово-моторної координації. На підставі аналізу анкет зазначено, що психологічна стійкість є важливим фактором, який впливає на спортивний результат єдиноборців. Це свідчить про потребу в ефективних методиках психологічної підготовки. На думку тренерів зміни в правилах змагань не вплинули на збільшення травм в спортивному поєдинку таеквондистів, але проблема травматизму залишається актуальною. Зменшення кількості травм можна досягти раціональним розподіленням поєдинків протягом змагального дня, підвищенням кваліфікації суддів, додаванням сучасного, зручного, захисного спорядження та оптимізацією тренувального процесу.